Obilježena 25. godišnjica ubistva pripadnika MUP-a u akciji “Trebević 2”

godisnjica trebevic 2222

Članovi porodica, prijatelji i predstavnici vlasti obilježili su danas u Sarajevu 25. godišnjicu stradanja devet pripadnika MUP-a i Armije RBiH u akciji “Trebević 2” čiji je cilj bio hapšenje odmetnutih komandanta 10. i 9. brdske brigade Armije RBiH Mušana Topalovića Cace i Ramiza Delalića Ćele.

Avdo Hebib, bivši pomoćnik ministra MUP-a i otac jednog od ubijenih, istakao je da je spomenuta akcije vrlo nespretno organizovana, jer su ti momci nepripremljeni poslani da se obračunaju s jednim ratnim zločincem koji je blokirao Sarajevo.

– Odgovornost za to ne može snositi samo zločinac, nego je odgovornost na sistemu u kojem su razbijene sve vrijednosti, a tako je i danas nakon 25 godina, pa se ne zna za koje su to vrijednosti ova naša djeca dala svoje živote – rekao je Hebib.

Ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara naveo je da svake godine obilježavaju pogibiju devet policajaca, te dodao da je državni vrh u BiH i u najtežim vremenima bio spreman da se obračuna s određenim pojavama unutar vlastitih redova.

Tadašnji komandant 2. policijske stanice Alija Jašarević naglasio je da je onaj ko je poslao te momke u akciju “kao glinene golubove” direktno odgovoran za njihovu smrt, ali da su bile potrebne žrtve da bi “Caco” bio ušutkan.

Tog dana ubijeni su Admir Hebib (1969.), Kemal Kojić (1960.), Dragan Miljanović (1967.), Slaven Markešić (1965.), Srđan Bosiljčić (1963.), Elvir Šovšić (1974.), Hamid Humić (1959.), Jasmin Čamidžija (1968.) i Izet Karšić (1959.).