Obilježena 26. godišnjica zločina nad bošnjačkim civilima u Srebrenici

BiH

FNA_78446

Preživjele žrtve zločina i bošnjački predstavnici vlasti u Srebrenici, te glavni imam srebreničke čaršijske džamije Damir ef. Peštalić danas su proučili Fatihu i položili cvijeće na mezarje ispod Bijele džamije u Srebrenici, te na taj način obilježili 26. godišnjicu zločina nad bošnjačkim civilima u Srebrenici.

Prema svjedočenju očevidaca, na današnji datum zapaljeno je 27 kuća i 12 ljudi, a 18 ih je ubijeno u centru grada. Istog dana, ubijeno je i 30 Bošnjaka u srebreničkim selima.

Na današnji dan prije 26 godina ubijen je Safet Kulaglić, otac Amira Kulaglića.

– Tog kobnog 8. maja sam izgubio oca. On je iz stana odveden u zgradu policije i ubijen iz vatrenog oružja. Taj dan je ubijeno i više od 20 osoba u samom gradu. To su uglavnom bile starije osobe koje nisu predstavljale prijetnju nikome. Esed Fazlić i njegova supruga su živi zapaljeni. Meva Salimović i njen muž su zapaljeni. Neki su ubijeni bojnim otrovima – kaže Kulagić.

To je, navodi on, bila poruka da će se na tim prostorima dogoditi zlo. Tada su u gradu zapaljene mnoge kuće i uži centar grada je, prisjeća se Kulagić, izgledao stravično.

-Porodice 26 godina šalju poruku i poziv da se zločinci kazne – rekao je Kulaglić.

Srebrenčanka Šehida Abdurahmanović svake godine prisustvuje obilježavanju godišnjice, a na današnji dan je ubijen njen suprug Jakub Abdurahmanović.

– Na današnji dan srpske paravojne snage su upale u naš stan u poslijeponedvnim satima. Moja djecu su tog dana doživjela traume i ostala bez oca. Prema informacijam drugih ljudi koji su bili u MUP-u, moj suprug je odmah pogubljen nakon dovođenja u MUP. Suprug je imao 46 godina i bio je prosvjetni radnik – kazala je Abdurahmanović.

Zamjenik načelnika Općine Srebrenica Nermin Alivuković je rekao da Bošnjaci svake godine obilježavaju 8. maj, početka stradanja Bošnjaka na području Srebrenice.

– Jedanaesti juli je zasjenio sve ove zločine koji su se desili 1992-1995 godine na području općine Srebrenica. Mi zajedno sa porodicama preživjelih nastojimo da svaki događaj obilježimo na dostojanstven način – poručio je Alivuković.

Za ove zločine još niko nije odgovarao, a s mjesta obilježavanja je poručene da se nikad i nikome ovakav zločin ne dogodi.

Nakon odavanja počasti nevino ubijenim, održan je historijski čas te proučen tevhid, a godišnjica stradanja Bošnjaka danas će biti obilježena i u Dobraku, Rešagićima i Skelanima.