jablanica

Obilježena 27. godišnjica stradanja Hrvata na Stipića livadi

stipica livada (1)

Član Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata općine Jablanica Marinko Ljoljo kazao je kako je o stradanjima na Stipića livadi sve rečeno, napisano i izneseno pred one koji su, po njegovim riječima, trebali donijeti pravdu žrtvama no to se nije dogodilo

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen-obilježja na Stipića livadi, općina Jablanica, u utorak je obilježena 27. godišnjica stradanja vojnika HVO-a i civila hrvatske nacionalnosti koji su ubijeni na današnji dan 1993. godine.

Ivan Rogić iz organizacijskog odbora kazao je kako je prije 27 godina 39 osoba izgubilo život, a oni koji nisu ubijeni, oko dvije stotine mještana, uglavnom žena i djece, uhićeni su i odvedeni u Jablanicu gdje su proveli u zatočeništvu do 1. ožujka 1994. kada su razmijenjeni.

– Među ubijenima bili su vojnici i 16 civila koji su ubijeni u općem napadu Armije BiH na području Doljana. Taj zločin dogodio se rano, oko 5 sati ujutro, ljudi su zatečeni i ubijani u krevetima na spavanju, u bijegu, u autima i na mjestu gdje su se dolazili napiti vode. Oni koji nisu ubijeni, mučeni su – kazao je Rogić.

Dodao je kako su stradali izgubili živote 10 kilometara od prve crte bojišnice.

– Nakon svih ovih godina možemo konstatirati da je bilo samo pojedinačne odgovornosti za ovaj zločin, međutim nikada u cijelosti nije bilo sagledano stanje što se to dogodilo prije 27 godina, što je malo čudno, i mislim da je vrijeme da se konačno i to dogodi – istaknuo je Rogić.

Član Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata općine Jablanica Marinko Ljoljo kazao je kako je o stradanjima na Stipića livadi sve rečeno, napisano i izneseno pred one koji su, po njegovim riječima, trebali donijeti pravdu žrtvama no to se nije dogodilo.

– Žrtve su povrijeđene, ponižene, diskriminirane i odbačene. Pitanje koje se stalno postavlja i ponavlja je zašto nisu procesuirani zločini, a odgovor je nebriga. Nebriga prvenstveno žrtava stradalnika na čelu sa mnom, mogao sam dati mnogo više, trudio sam se, ali nedovoljno, kao i drugi. Krivo je i tužiteljstvo koje je na najnižem stupnju organizacije za ratne zločine, kako u Sarajevu, tako i u Haagu – kazao je Ljoljo.

Treći krivci su, poručio je, dužnosnici u društveno-političkim organizacijama i u vlasti.

– Apsolutno ništa nisu uradili kroz ovih 27 godina. Ja sve ovo pričam zbog onih što su dolje. Meni i nikome od nas žrtava ne treba nikakva slava, nego samo istina i nadam se da će ona doći – istaknuo je Ljoljo.