Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Odana počast

Obilježena 28. godišnjica odbrane Dobrinje i Aerodromskog Naselja (FOTO)

muzej-dobrinja (2)

Prisjetili su se teških, ali herojskih dana, presudnih za odbranu Dobrinje i grada od agresora

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na spomen-obilježju u ulici Habibe Stočević, danas je obilježena 28. godišnjica odbrane Dobrinje i Aerodromskog Naselja od srpskog agresora.

Na mjestu, gdje su se prije 28 godina vodile žestoke borbe za odbranu ovog naselja, okupile su se brojne delegacije, porodice šehida i poginulih boraca, predstavnici boračkih udruženja, Mjesne zajednice “Dobrinja – B”, saborci, vijećnici Općinskog vijeća i učenici dobrinjske Osnovne škole “Osman Nuri Hadžić”. Prisjetili su se teških, ali herojskih dana, presudnih za odbranu Dobrinje i grada od agresora.

Tog 21. juna, odjekivale su detonacije svakih 30 sekundi. Napadi su trajali do kasno u noć. Međutim, srpsko-crnogorske formacije i formacije JNA dobro su se prevarile. Nisu računale na junačka srca Dobrinjaca, mladih heroja koji su bili spremni dati živote za svoje naselje, grad, domovinu.

Među dobrinjskim gazijama, koje su svojim tijelima zaustavile agresora bio je i Senad Poturak, “Zlatni ljiljan” koji je poginuo 19.juna 1992. godine braneći svoj grad i domovinu.

Njegov sin Benjamin kazao je da svaka godišnjica boli, da je teško, ali da je ponosan, jer je njegov otac život dao za domovinu, kako bi nove generacije u miru i slobodi živjele.

Delegacije su položile cvijeće i na spomen-obilježje na mjestu masakra u ulici Hakije Turajlić, te na Centralno spomen-obilježje na Dobrinji.

Možete posjetiti i muzej na Dobrinji koji svjedoči nekim od ovih trenutaka.