Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bratunac

Obilježena 31. godišnjica stradanja Srba u srednjem Podrinju

Foto: BHRT

Patrijarh je poručio da bi bilo ljekovito da svi koji negiraju bilo čiju bol, čuju istinu o stradanju Srba u Srednjem Podrinju i Birču

Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca kod Spomen-krsta na groblju u Bratuncu, obilježena je 31. godišnjica stradanja Srba u srednjem Podrinju i Birču.

Parastos za 3.267 ubijenih Srba služio je patrijarh srpski Porfirije. Pomen je služen za sve srpske žrtve iz srednjeg Podrinja i Birča u proteklom ratu, a organizovan je povodom 31 godine od stradanja Srba na Petrovdan 1992. godine u selima oko Srebrenice i Bratunca, kada je ubijeno 69 i zarobljeno 22 vojnika i civila, od kojih niko nije preživio.

Patrijarh je poručio da bi bilo ljekovito da svi koji negiraju bilo čiju bol, čuju istinu o stradanju Srba u Srednjem Podrinju i Birču, javlja BHRT.

“Neko se osilio da meri bol majki i kaže da to nije bol, tragedija i zločin. Niko nema izuzetno pravo na bol. Bol je isti za svakog čoveka, bol oseća svaka majka, bol nema ni naciju ni veru”, poručio je patrijarh Porfirije.

Istakao je da Srbi znaju svoju bol, ali i da prepoznaju i poštuju bol majki Bošnjaka i Hrvata.

“Ovde smo da se pobrinemo da se zločini više nikome nikada ne dese i da uputimo molitvu da elitizam i ekskluzivnost u bolu nestane. Lekovito je znati i prihvatiti ono što je činjenica, jer to će nas jedino izvesti na pravi put”, rekao je patrijarh.

Zvaničnici Republike Srpske i Srbije, delegacije i predstavnici organizacija proisteklih iz proteklog rata položili su vijence kod Spomen-krsta na groblju u Bratuncu i odali počast za 3.267 stradalih Srba u srednjem Podrinju i Birču.

Vijenac je u ime institucija Republike Srpske položio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u pratnji predsjednika Narodne skupštine Nenada Stevandića, premijera Radovana Viškovića, izaslanika predsjedavajuće Predsjedništva Bosne i Hercegovine Boška Tomića i ministra rada i boračko-invalidske zaštite RS Danijela Egića.

Na Spomen-krst vijence su položili i delegacija Srbije u ime predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika Skupštine Srbije Vladimira Orlić te ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov.

Cvijeće su položile delegacije poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, u Parlamentanoj skupštini BiH, Vlade Republike Srpske i ministara u Savjetu ministara BiH i srpskih predstavnika u bh. institucijama, te članovi porodica poginulih iz regije Srednjeg Podrinja i Birča.

Centralno obilježavanje 31 godine od stradanja Srba u Srednjem Podrinju i Birču održano je pod sloganom “31 godina, zločin bez kazne”.

Sudski procesi

Sud Bosne i Hercegovine je u novembru 2018. godine pravosnažno oslobodio Nasera Orića, bivšeg komandanta Armije Republike Bosne i Hercegovine, i Sabahudina Muhića, optužbi da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac (opština Srebrenica), ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti.

Postupak je pokrenut nakon što je 2015. godine Naser Orić uhapšen u Švajcarskoj po potjernici Srbije koja je zahtijevala njegovo izručenje zbog pomenutih zločina.

Inače, Naser Orić je 2008. godine pravosnažno oslobođen pred Haškim tribunalom koje ga je teretilo za zločine nad Srbima uz Srebrenici počinjene od 1992. – 1993. godine. Vijeće je time preinačilo prvostepenu presudu, izrečenu u ljeto 2006. godine, kojom je Orić bio proglašen krivim što nije spriječio zločine nad Srbima, na osnovu čega je bio osuđen na dvije godine zatvora.

Apelaciono vijeće je zaključilo da su prvostepene sudije pogriješile kada su Orića proglasili krivim, a prethodno nisu utvrdili ko je tačno počinio zločine, da li su počinioci bili potčinjeni Oriću i da li je on znao za zločine.