Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dani sjećanja

Obilježena 32. godišnjica stradanja Bošnjaka u Bratuncu, prisustvovao i američki ambasador

bratunac michael murphy
Foto: X

U sklopu obilježavanja godišnjice zločina nad Bošnjacima Bratunca, danas je položeno cvijeće i proučena fatiha i na mnogim drugim mjestima zločina nad bratunačkim Bošnjacima, među kojima i onih koji su ubijeni na obalama rijeke Drine

Obilaskom mjesta gdje su ubijani Bratunčani tokom 1992. godine i odavanjem počasti nedužnim žrtvama, u Bratuncu je obilježena 32. godišnjica stradanja Bošnjaka u ovom gradu u okviru višednevnog programa obilježavanja „Dani sjećanja na genocid u Bratuncu“.

Članovi porodica žrtava, preživjele žrtve, predstavnici Medžlisa islamske zajednice Bratunac, predstavnici udruženja koja okupljaju preživjele žrtve, te politički predstavnici položili su cvijeće kod gradskog stadiona u Bratuncu, te u fiskulturnoj sali OŠ ”Branko Radičević” (1992. godine OŠ “Vuk Karadžić”) gdje su bili zatočeni Bošnjaci Bratunca. Cvijeće je položeno i na spomen obilježju u mjestu Repače.

Iako je škola, nakon rata preimenovana u OŠ “Branko Radičević” ono šta se u njenim prostorijama u prvim mjesecima agresije događalo, do danas nije zaboravljeno.

U sklopu obilježavanja godišnjice zločina nad Bošnjacima Bratunca, danas je položeno cvijeće i proučena fatiha i na mnogim drugim mjestima zločina nad bratunačkim Bošnjacima, među kojima i onih koji su ubijeni na obalama rijeke Drine.

Tim povodom, na Ljubovijskom mostu, koji spaja Bratunac i Ljuboviju, okupljeni su bacanjem cvijeća u Drinu prisjetili se žrtava koje su, nakon ubistva bačene u korito rijeke Drine, čiji posmrtni ostaci ni do danas nisu pronađeni. Upravo na ovom mjestu su još u aprilu 1992. godine počinjena prva ubistva Bošnjaka iz Bratunca, piše TV Podrinje.

Obilježavanju je prisustvovao i američki ambasador u BiH Michael Murphy.

“Danas u Bratuncu odajemo počast bošnjačkim civilima, uglavnom ženama i djeci, koje su ubili pripadnici Vojske Republike Srpske 1992. godine.

Bratunac je bio mjesto nekih od najgnusnijih ratnih zločina i brutalnog masovnog etničkog čišćenja tokom rata. Da bismo odali počast sjećanju na žrtve i utrli put ka svjetlijoj budućnosti Bosne i Hercegovine, svi moramo promovirati pomirenje, poštovanje i toleranciju”, saopćeno je iz Američke ambasade.