Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obilježena 33. godišnjica stradanja hrvatskih civila u Grabovici

BiH

grabovica

U povodu dvadeset druge godišnjice stradanja 33 hrvatska civila u mjestu Grabovica, između Jablanice i Mostara, danas su položeni vijenci ispred Spomen obilježja civilnim žrtvama Domovinskog rata Grabovice, a na mjesnom groblju služena i sveta misa.

Tragedija u Grabovici dogodila se u noći s 8. na 9. septembra 1993. godine kada su pripadnici Armije BiH ubili 33 hrvatska civila, među kojima je najmlađa žrtva Mladenka Zadro imala 4 godine, a najstarija Marko Marić 87 godina.

Predsjednik Udruge hrvatskih stradalnika “Grabovica 93” Josip Drežnjak je ovom prilikom pozvao nadležne u tužiteljstvu da “pregledaju četiri dokumentarna filma, koje je sredinom godine na mreži YouTube objavila Udruga generala Armije BiH pod nazivom “Sefer Halilović zlotvor”, a koji pokazuju da su ipak u njegovoj odgovornosti počinjeni zločini nad Hrvatima te provjere te dokaze i poduzmu mjere”.

“Očekivao sam da su nadležni već pregledali filmove i poduzeli neke mjere ali do danas nismo upoznati da se tim povodom nešto započelo”, dodao je Drežnjak.

“Kako graditi budućnost, a progone nas duhovi prošlosti. Ovdje na svakom koraku grabovačke zemlje tinja krv koja traži da se ovakvi zločini nikada i nikome ne ponove. Ako zaboravimo ove naše žrtve, ako zametemo sjećanja na stradanje i ne odamo počast njihovom stradanju i patnjama, nemojmo se čuditi ako se ovakva stradanja ponove opet. Ne nama, nego možda našim naraštajima”, poručio je Drežnjak.

Podsjetimo, Međunarodni sud u Haagu oslobodio je generala Sefera Halilovića od optužbi za zločine nad Hrvatima u Grabovici i Uzdolu.

Za zločin u Grabovici do sada su osuđena petorica pripadnika Armije BiH i to za ubistvo obitelji Zadro i Marić.

Od ukupno 33 žrtve, do sada je pronađeno njih 16, većinom nekompletnih posmrtnih ostataka. Za tijelima preostalih 17 žrtava Grabovice još se traga.

Ispred Spomen obilježja civilnim žrtvama vijence su položili predstavnici Udruge hrvatskih stradalnika “Grabovica 93.”, predstavnici Ministarstva za pitanja branitelja Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), Vlade HNK-a, izaslanstvo predsjednika Federacije BiH, izaslanstva Hrvatskog narodnog sabora, Ministarstva obrane i oružanih snaga BiH, izaslanstva političkih stranaka te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Nakon polaganja vijenaca, mjesni župnik don Ivan Zovko predvodio je Put križa od Spomenika do mjesnog groblja.