blagaj

Obilježena 543. godišnjica smrti kraljice Katarine Kosače

katarina kosaca (1)

Pričajući o povijesti kraljice Katarine, Marinko Jurić iz Kulturno-umjetničkog društva (KUD) Sveti Ante Cim kazao je kako se ona rodila 1424. godine u Blagaju

Polaganjem vijenca i paljenjem svijeća u ponedjeljak je na tvrđavi hercega Stjepana Kosače (Stjepan grad) u Blagaju obilježena 543. godišnjica smrti kraljice Katarine Kosače-Kotromanić.

Predsjednik mostarskog Gradskog odbora Mladeži HDZ-a BiH i vijećnik u Gradskom vijeću Grada Mostara Goran Bošnjak naglasio je kako je ovo prvi put da se na ovom mjestu obilježava komemoracija za Katarinu Kosaču.

– Ideja je bila zaštiti važnost i ulogu kraljice Katarine u Bosni i Hercegovini i za Hrvate u BiH, ali i zaštiti i samu tvrđavu koja je jednim dijelom prepuštena zaboravu. Cilj nam je da ovo uđe u tradiciju i da se i narednih godina obilježava na istom mjestu. Također, nakon polaganja vijenca i paljenja svijeća održana je i misa u crkvi Presvetog Trojstva u Blagaju – kazao je Bošnjak.

Dodao je kako su poučeni iskustvom s Bobovca došli na ideju da se godišnjica smrti kraljice Katarine obilježi na navedenom mjestu, s obzirom na to da je to njezino rodno mjesto.

Pričajući o povijesti kraljice Katarine, Marinko Jurić iz Kulturno-umjetničkog društva (KUD) Sveti Ante Cim kazao je kako se ona rodila 1424. godine u Blagaju.

– Neki povijesni podaci kažu da je rođena i godinu kasnije, a što se tiče njezinog statusa, bila je posljednja bosanska kraljica i po tome je na neki način i pamtimo. Koliko je ona, zapravo, ostavila traga u Bosni kao kraljevstvu govori činjenica da žene i dan danas u Kraljevoj Sutjesci nose crne dimije i crne marame na glavama u nekakvom žalovanju za njom iako je prošlo više od 500 godina nakon toga – kazao je Jurić.

Istaknuo je kako je važno napomenuti i to da je svoju Bosnu, pod najezdom Turaka, ostavila papi Sikstu u nasljedstvo.