Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Spomenik ilegalcu"

Obilježena 77. godišnjica pogubljenja mostarskih antifašista (FOTO)

20201119_2_45442639_59886982_Web

Prvo što smo dužni je masovan izlazak na lokalne izbore u Mostaru 20. narednog mjeseca. To je prva naredna prilika da se odužimo i tim ljudima i svim drugim žrtvama fašizma. Razmišljajmo naslanjajući se na ove ljude, poručio je Đulić

Na današnji dan prije 77 godina fašisti su u Mostaru objesili pripadnike narodnooslobodilačkog pokreta Muju Selimhodžića, Božu Skočajića, Darinku Bitanga, Ekrema Ćurića i Antu Ajduka. U znak sjećanja na ubijene, članovi Udruženja antifašista i boraca NOR-a Mostar, danas su posjetili “Spomenik ilegalcu” na Bulevaru narodne revolucije, te polaganjem cvijeća i minutom šutnje odali poštu stradalima.

Predsjednik UABNOR-a BiH Sead Đulić podsjetio je da je među ubijenima osim žene iz porodice Bitanga bio i maloljetni Ćurić, te da su svi javno obješeni pred sugrađanima.

“Ubijeni su jer su bili ilegalci, antifašisti i što nisu željeli odati saborce i ostale ilegalce u gradu. Prisjećajući ih se, ukazujemo da se svi i 77 godina kasnije trebamo nadahnuti njihovom idejom, moralom i voljom. Ljudi se danas ne žele odreći sitnih pogodnosti, a oni su se tada odrekli svojih života”, rekao je Đulić.

Smatra i da svi trebamo gledati ka budućnosti i svojim djelovanjem doprinijeti da ona bude bolja.

“Prvo što smo dužni je masovan izlazak na lokalne izbore u Mostaru 20. narednog mjeseca. To je prva naredna prilika da se odužimo i tim ljudima i svim drugim žrtvama fašizma. Razmišljajmo naslanjajući se na ove ljude”, poručio je Đulić.

UABNOR će za šest dana tradicionalno obilježiti i 25. novembar – Dan državnosti Bosne i Hercegovine.