Cvijeće na spomen obilježju

Obilježena 78. godišnjica oslobođenja Zenice u Drugom svjetskom ratu

zenice
dan oslobodjenja zenice fena

Moramo čuvati ovo što smo krvavo stekli, jer smo isto to imali 1992.-1995. Nama se to ponavlja u ciklusima, kaže Jasmin Dedić iz Zenice

Prigodnim programom i polaganjem cvijeća na Spomen-kosturnicu “Papirna” u Zenici obilježena je 78. godišnjica oslobođenja Zenice u Drugom svjetskom ratu, u organizaciji Udruženja antifašista i boraca Grada Zenica i Zeničko-dobojskog kantona.

Zenica je od njemačkog okupatora i domaćih izdajnika oslobođena u noći sa 11. na 12. april, a tokom četiri godine Narodno-oslobodilačkog rata od 1941.-1945. godine, živote je izgubilo 349, a 857 građana tog grada bilo je ranjeno, od ukupno 1.370 zeničkih partizana. U oslobođenju tog grada sudjelovale su 10. divizija te 7. i 11. krajiška brigade.

-Danas je 78 godina kako je Zenica oslobođena od fašističkog okupatora. Mi moramo čuvati ovo što smo krvavo stekli, jer smo isto to imali od 1992.-1995. godine. Nama se to ponavlja u ciklusima – svakih 30-40 godina da neko nasrne na nas, da nam otme ovu našu državu, da nas pokori i da nas drži pod čizmom. Ali, zato smo mi tu, koji ste prisutni i koji ćete prenijeti svojoj djeci i svojim unucima šta je to Bosna i Hercegovina te ko je dao glavu, život za ovu državu – poručio je predsjednik Udruženja antifašista i boraca Grada Zenica Jasmin Dedić.

On je pozvao sve okupljene da zajedno odaju počast i poginulim borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine u Odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992.-1995. godine, isprede Spomen obilježja “Kameni spavač” u centru tog grada.

Delegacije su jutros položile cvijeće žrtvama NOB-a iz 2. svjetskog rata i na Spomen-obilježju u Stranjanima kod Zenice, a sutra će biti odata počast i borcima koji su stradali u zeničkom naselju Nemila, na sjeveru tog grada, koja je u Drugom svjetskom ratu oslobođena 13. aprila 1945. godine.