Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

32 godine od zločina

Obilježena godišnjica masakra nad Sarajlijama koji su čekali u redu za hljeb u Ferhadiji

Foto: Hazim Aljović/FENA

Predsjednica Unije civilnih žrtava rata Kantona Sarajevo Senida Karović kazala je novinarima da je to bio jedan od prvih većih krvoprolića koji su se desili tokom opsade Sarajeva koja je trajala 1.425 dana

Polaganjem cvijeća na spomen-obilježje na mjestu masakra u Ulici Ferhadija obilježena je 32. godišnjica stradanja građana Sarajeva koji su čekali u redu za hljeb.

Na tom mjestu 27. maja 1992. godine ubijeno je 26, a teže i lakše ranjeno 108 građana od rasprskavajućeg dejstva minobacačke granate ispaljene sa agresorskog položaja sa Trebevića. Bilo je to prvo masovno stradanje građana u opkoljenom Sarajevu u periodu agresije od 1992. do 1995. godine.

Tog tragičnog dana oko 09.55 sati život su izgubili: Nedžad Abdija, Ismet Ašćerić, Ruždija Bektešević, Snježana Biloš, Predrag Bogdanović, Vladimir Bogunović, Vasva Čengić, Gordana Čeklić, Mirsad Fazlagić, Emina Karamustafić, Mediha Omerović, Bahrija Pilav, Mila Ruždić, Mile Ružić, Hatidža Salić, Galib Sinotić, Abdulah Sarajlić, Sulejman Sarajlić, Sreten Stamenović, Srećko Šiklić, Božica Trajeri-Pataki, Vlatko Tanacković, Srećko Tanasković, Tamara Vejzagić-Kostić, Jusuf Vladović i Izudin Zukić.

Jedno od prvih krvoprolića

Nakon intoniranja himne Bosne i Hercegovine, okupljeni predstavnici vlasti, predvođeni članom Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, porodice žrtava, preživjeli i brojni građani odali su počast stradalim.

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Nedžad Lokmić kazao je da se osjeća veoma tužno i potreseno, ali da treba čuvati kulturu sjećanja koja nažalost pomalo blijedi.

-Ministarstvo će nastaviti pratiti i pomagati obilježavanje značajnih datuma za historiju BiH i davat ćemo svoj maksimum – istakao je.

Predsjednica Unije civilnih žrtava rata Kantona Sarajevo Senida Karović kazala je novinarima da je to bio jedan od prvih većih krvoprolića koji su se desili tokom opsade Sarajeva koja je trajala 1.425 dana.

-Građani Sarajeva nisu ni bili svjesni šta ih sve čeka naredna 44 mjeseca,. Tek smo tada postali svjesni šta ćemo preživjeti. Danas se sjećamo svih ubijenih Sarajlija koji su doživjeli nevjerojatno zlo – istakla je.

Tog dana na tom mjestu, majku je izgubila Merdžida Salić Ahmetovski, koja je kazala da svake godine dolazi na mjesto ubistva i polaže cvijeće, te da nikada neće prestati.

-Oni su bili samo civili i nakon 32 godine imam taj isti osjećaj, ljutnju na cijeli svijet, jer su dozvolili da nas toliko pogine – naglasila je.

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk kazao je da je masakr u Ferhadiji prvi u nizu masovnih stradanja tokom opsade Sarajeva te da su reprize takvih krvoprolića nastavljene.

-To što se desilo trebamo nazvati pravim imenom. Oni nisu poginuli, oni su ubijeni – zaključio je Uk.