Alipašino Polje

Obilježena godišnjica masakra u kojem je tokom igre ubijeno šestoro djece

l_2bea4eefa2c149d1e4ae6d82bf679ea6

Tom prilikom ubijene su sestre Indira Brković (1982. godište) i Jasmina Brković (1989.), te Mirza Dedović (1986.), Danijel Jurenić (1983.), Nermin Rizvanović (1981.) i Admir Subašić (1985.)

Brojni članovi porodica i udruženja žrtava, građani te predstavnici vlasti danas su, okupljanjem na mjestu stradanja, obilježili 29. godišnjicu od masakra u kojem je tokom igre ubijeno šestoro djece u ulici Bosanska kod broja 4, u “C” fazi sarajevskog naselja Alipašino Polje.

Tog kobnog dana, 22. 01. 1994. godine oko 13.40 sati sa neprijateljskih položaja koji su se nalazili na području naselja Nedžarići, ispaljene su tri minobacačke granate koje su pale i eksplodirale u naselju Alipašino Polje. Od rasprskavajućeg dejstva tih granata poginulo je šest i povrijeđeno isto toliko maloljetnika.

– Tom prilikom ubijene su sestre Indira Brković (1982. godište) i Jasmina Brković (1989.), te Mirza Dedović (1986.), Danijel Jurenić (1983.), Nermin Rizvanović (1981.) i Admir Subašić (1985.) – navodi se.

Delegaciju Kantona Sarajevo, na današnjem obilježavanju, prevodio je Adnan Medić, pomoćnik ministra za zaštitu okoliša u Ministarstvu komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i okoliša.

U obraćanju prisutnima, između ostalog, on je poručio da ne smijemo i nećemo zaboraviti monstruozne zločine, to zlo koje normalan čovjek ne može pojmiti.

– Ali i pored takve prošlosti, naša budućnost se mora graditi na ravnopravnosti svih naroda i građana. Moramo istrajavati na idejama, na kojima Bosna i Hercegovina može i mora opstati, a to su ideja suživota, međusobnog uvažavanja i tolerancije. A da bi bilo tako, pravda mora biti zadovoljena i počinioci strašnih zločina, uključujući i ovaj koji danas obilježavamo, moraju biti adekvatno kažnjeni – istakao je Medić.

Kako navodi u saopćenju za javnost Služba za protokol i press KS, osim delegacije KS na mjesto masakra cvijeće su položile i porodice ubijenih, delegacije Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995., Unije civilnih žrtava rata KS, Grada Sarajeva, Općine Novi Grad.