Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jubilej za sarajevsku općinu

Obilježena godišnjica osnivanja i razvoja sarajevske Općine Novi Grad

20181217_2_33979145_39984924_Web

Semir Efendić, načelnik Općine Novi Grad Sarajevo, tim povodom je istakao da je ovo poseban jubilej za ovu sarajevsku općinu

Večeras je u prisustvu brojnih uglednih zvaničnika, gostiju i građana, sjednicom Općinskog vijeća svečano obilježena 41. godišnjica osnivanja i razvoja sarajevske Općine Novi Grad, javlja Anadolu Agency (AA).

Semir Efendić, načelnik Općine Novi Grad Sarajevo, tim povodom je istakao da je ovo poseban jubilej za ovu sarajevsku općinu.

“Na sjednici se dodjeljuju nagrade i priznanja Općinskog vijeća, a to je zlatna plaketa Safet Hadžić, kolektivna i pojedinačna. I na kraju godine imamo priliku da remiziramo šta je ono šta smo uradili protekle godine. Moram reći da je značajan broj projekata realiziran u 2018. godini”, kazao je Efendić, dodajući da je skoro hiljadu radnih mjesta u prosjeku godišnje otvoreno u općini Novi Grad.

Istakao je da se u posjeti ovoj općini nalazi i delegaciji iz Azerbejdžana koja je prisustvovala i obilježavanju 41. godišnjice nastanka i razvoja sarajevske Općine Novi Grad.

“U posjetu nam dolazi pet načelnika iz države Azerbejdžan i njihovi predstavnici iz Ministarstva za lokalnu upravu koji prisustvuju i našoj sjednici. To je rezultat naše saradnje u prethodnom periodu, za koju smatramo da je značajna. Azerbejdžan je bogata i vrlo razvijena država”, rekao je Efendić.

Fahri Solak, generalni sekretar Unije općina turskog svijeta, istakao je da ova Unija trenutno broji 1.150 općina iz 25 država.

“Bosna i Hercegovina je jedna od zemalja s kojom blisko sarađujemo. Započeli smo program u cilju razvijanja odnosa i saradnje među općinama članicama. Krajem augusta iz BiH smo odveli oko 15-tak načelnika u Azerbejdžan, a sada je ovo uzvratna posjeta. Tokom posjete BiH sastat ćemo se s načelnicima općina, a evo imamo priliku da prisustvujemo i 41. godišnjici sarajevske Općine Novi Grad”, kazao je Solak.

Napomenuo je da se u okviru Unije općina turskog svijeta realizuju brojni projekti u oblasti obrazovanja, kulture i tehničke pomoći.

“BiH je jedna od zemalja s kojima imamo najsnažniju saradnju. Do sada smo uzeli učešće u brojnim projektima, u Glamoču, Srebrenicu i drugim gradovima. Želimo da općine ali i zemlje u okviru Unije razvijaju još snažniju saradnju. Ove posjete su dobra prilika za upoznavanje privrednika. Mislim da će ovakvi susreti biti korisni za sviju”, rekao je Solak.

Svečanom obilježavanju 41. godišnjice nastanka i razvoja sarajevske Općine Novi Grad prisustvovali su član Predsjedništva BiH Džaferović, predstavnici političkog, kulturnog i javnog života Sarajeva i BiH i veliki broj drugih zvanica.