Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obilježena godišnjica stradanja i progona nesrpskog stanovništva iz Bosanskog Novog

BiH

bosanski novi

U organizaciji Saveza logoraša BiH i Udruženja logoraša Bosanski Novi u Bosanskom Novom/Novom Gradu danas je obilježena godišnjica progona i ubistava koje su na području ove općine u periodu ‘92.-‘95. nad nesrpskim stanovništvom počinili pripadnici tadašnje Vojske RS, javlja Anadolu Agency.

Predsjednik Saveza logoraša BiH Jasmin Mešković je podsjetio da je na današnji dan prije 23 godine, tj. 23. jula 1992. godine, VRS protjerala između 11 i 13 hiljada nesrpskog stanovništva iz Bosanskog Novog, prisiljavajući ih da se odreknu svoje imovine.

“Na dašnji dan prije 23 godine između 11 i 13 hiljada građana nesrpske nacionalnasti, uglavnom Bošnjaka, je protjerano u jednom danu uz uslov da svu svoju imovinu ostave institucijama vlasti tadašnje RS”, kazao je Mešković.

Dodao je kako je danas obilježena i godišnjica stradanja Bošnjaka na području ove općine. Kako je istakao, na području Bosanskog Novog tokom ratnih godina ubijeno je 248 Bošnjaka. Međutim, ukupan broj stradalih žitelja ovo općine na području cijele Bosne i Hercegovine, u ovisnosti gdje su se zadesili u periodu ‘92.-‘95, je 606.

“Željeli smo podsjetiti na historijske tokove BiH početkom ‘90-ih i na sve ubijene. Također smo željeli poručiti da nećemo zaboraviti mlađim generacijama prenijeti naša iskustva kako oni nikad ne bi doživjeli ono što smo mi u periodu ‘92.-‘95.”, istakao je predsjednik Saveza logoraša Bosne i Hercegovine.

Osim građana, preživjelih logoraša i porodica žrtava, današnjoj komemoraciji prisustvovali su predstavnici stranaka koje djeluju na tom području, predstavnici opštinskih vlasti te potpredsjednik Narodne Skupštine RS Senad Bratić.

Mešković je istakao da se iz obraćanja danas prisutnih moglo zaključiti da je situacija povratnika na ovom području veoma teška, prije svega, zbog nedovoljne sigurnosti i egzistencijalnih problema. Kako je istakao Mešković, oko 13 hiljada protjeranih garađana Bosanskog Novog danas živi u 115 država Evrope i Svijeta.