Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Petrovdanski dani"

Obilježena godišnjica stradanja Srba iz Srebrenice, Bratunca i regije Birač

bratunac stradanje srba
Foto: RFE/RL

Na putu do centra Bratunca prema Srebrenici, kao i ranijih godina su duž ulice postavljene slike ubijenih bratunačkih Srba

U okviru višednevnog obilježavanja stradanja Srba pod nazivom “Petrovdanski dani”, na vojničkom i gradskom groblju u Bratuncu, u subotu je održana centralna manifestacija u spomen na 3.276 žrtava koje su ubijene za četiri godine u ratu na prostoru Srebrenice, Bratunca, Srednjeg Podrinja i opština regije Birač.

Na skupu u Bratuncu prisustvovale su delagacije Republike Srbije i entiteta Republika Srpska, kao i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije, ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov, te predstavnici opština Srebrenica, Bratunca i susjednih opština iz regije Birač, javlja Radio Slobodna Evropa.

Foto: RFE/RL
Autobusi u blizini vojničkog i gradskog groblja u Bratuncu, 6. juli 2024.

Prisustvovalo je i nekoliko hiljada građana koji su organizovano u pedesetak autobusa doputovali iz više gradova Srbije.

“Ove dane pamtimo jer su Srbi u Srebrenici i okolnim selima ubijani skoro svakog dana. Nastojimo da pamtimo stradanje naših sugrađana, ali nam je žao što do sada niko za ove zločine nije odgovarao”, rekao je Mladen Grujičić, načelnik opštine Srebrenica.

mladin grujičić
Foto: RFE/RL
Mladen Grujičić, načelnik Opštine Srebrenica

Predsjednik Vlade Srbije Miloš Vučević je na obilježavanju podsjetio da su Vlada Republike Srbije i entiteta Republika Srpska usaglasile deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava srpskog naroda, koja, osim ostalog “podrazumijeva da se sjećamo žrtava iz posljednjeg rata”.

Lideri Srbije i RS negiraju da je u Srebrenici počinjen genocid nad Bošnjacima i protivili su se usvajanju rezolucije Ujedinjenih naroda kojom je 11. juli označen kao Međunarodni dan sjećanja na više od 8.000 ubijenih u Srebrenici u julu 1995.

Na putu do centra Bratunca prema Srebrenici, kao i ranijih godina su duž ulice postavljene slike ubijenih bratunačkih Srba.

Sud BiH je u novembru 2018. pravosnažno oslobodio bivšeg komandanta Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića i njegovog saborca Sabahudina Muhića optužbi da su 1992. u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac (opština Srebrenica) ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti.

Orić je ranije, 2008. godine, pravosnažno oslobođen krivice pred Haškim tribunalom koje ga je teretilo za zločine nad Srbima u Srebrenici počinjene 1992. i 1993. godine.

Vijeće je time preinačilo prvostepenu presudu, izrečenu u ljeto 2006. godine, kojom je Orić bio proglašen krivim što nije spriječio zločine nad Srbima, na osnovu čega je bio osuđen na dvije godine zatvora.

Apelaciono vijeće je zaključilo da su prvostepene sudije pogriješile kada su ga proglasili krivim, a prethodno nisu utvrdili ko je tačno počinio zločine, da li su počinioci bili potčinjeni Oriću i da li je on znao za zločine.