BiH

“Obaveza je pamtiti“

Obilježena godišnjica zločina na Uborku i Sutini: Porodice 28 godina čekaju na pravdu

13/06/2020

Pod sloganom “Obaveza je pamtiti“, na lokalitetima Uborak, Sutina i Zalik u Mostaru je obilježena 28. godišnjica ubistava 114 civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, počinjenih od pripadnika srpskih paravojnih formacija, potpomognutih domaćim zločincima srpske nacionalnosti

Pod sloganom “Obaveza je pamtiti“, na lokalitetima Uborak, Sutina i Zalik u Mostaru je obilježena 28. godišnjica ubistava 114 civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, počinjenih od pripadnika srpskih paravojnih formacija, potpomognutih domaćim zločincima srpske nacionalnosti, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik Udruženja porodica stradalih Adnin Hasić  podsjetio je da je riječ o prvom masovnom i najvećem zločinu u Hercegovini tokom rata. Napomenuo je i da su ubijeni prije likvidacija protupravno odvedeni iz svojih domova, mučeni, te u noći sa 13. na 14. juni odvedeni na mjesta ubistava.

“Osim ovih likvidacija, dužni smo spomenuti i ubistva članova porodica Ćućurović, Grebović, Azinović, Kolobara i Cokić, počinjenih na kućnim pragovima ovih porodica. I danas po ko zna koji put pozivamo nadležno tužilaštvo da smogne snage i podigne optužnice. Osumnjičeni se odavno znaju“, rekao je Hasić.

Nezadovoljan i dosadašnjom percepcijom javnosti prema najvećem ratnom zločinu u Hercegovini.

“Na godišnjicama imamo članove porodica, predstavnike medija i politički establišment Grada. Iskreno se nadam da će građani dati veći doprinos za kulturu sjećanja u ovom slučaju. Moram dodati i da smo stava da neko dugo koči kompletan proces, kao i da su u startu napravljeni propusti tužilaštava. Nije se teretilo Momčila Perišića, a jeste Vojislava Šešelja, iako je Perišić 1992. bio nadređen svima u liniji komanodvanja na ovom području. Skriveni su i krunski dokazi agresije. Svi se sjećaju Perišićevih naredbi za granatiranje mostarskih naselja, a niko ne zna gdje su ti snimci danas. Neka moćna ruka je to sklonila“, dodao je Hasić.

Obilježavanju godišnjice stradanja civila Mostara, između ostalih, prisustvovao je i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.