Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obilježena ”Odbrana BiH – Igman 2016”: Ovdje smo branili obraz svijeta (FOTO)

BiH

Obilježena manifestacija ”Odbrana BiH – Igman 2016”

Intoniranjem himne Bosne i Hercegovine i defileom ratnih veterana Armije i MUP-a RBiH na Velikom Polju na Igmanu obilježena je manifestacija ”Odbrana BiH – Igman 2016“, javlja Anadolu Agency (AA).

Današnji govornici su poručili da su se okupili da se sjete svih šehida i boraca koji su ugradili živote u temelje državnosti BiH.

“Na svima nama je da ih nosimo u našim srcima i da ih se prisjećamo organizovanjem ovakvih i sličnih manifestacija. Ovdje smo branili čast i obraz svijeta”, poručeno je sa današnjeg obilježavanja.

Među prisutnima je bio i premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković koji je poručio da je ranijih godina obilježavanje bilo lokalnog karaktera.

“Značajno je to da smo uspjeli napraviti događaj na koji dolaze bivši borci Armije Republike BiH iz cijele BiH, ali i šire. Prije 20-ak godina ovdje je odbranjena BiH, vođena je bitka kojom je agresor htio da BiH padne. Ovakvim manifestacijama mi šaljemo poruku da se ‘92. ne može ponoviti”, dodao je Konaković.

Ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) Salko Bukvarević kazao je danas da je manifestacija dužno odavanje počasti svima koji su dali živote za odbranu BiH.

“U okviru manifestacije imali smo niz aktivnosti, obišli mezaristane, mjesta gdje su stradali građani, održali časove historije za mlađe generacije. Odavde šajemo poruku da se agresija, rat i stradanje ne smiju nikada i nikome ponoviti”, istakao je Bukvarević.

Naglasio je da se sada, kroz popravljanje zakonskih okvira treba brinuti o preživjelim borcima Armije RBiH.

Kantonalni ministar za pitanja boraca Muharem Fišo poručio je da je ovo dan “kada svjedočimo da smo odlučni i da ćemo biti jedinstveni u očuvanju BiH, njenog teritorijalnog integriteta i pravnog suvereniteta”.

Hiljade vjernika i bivših boraca okupilo se ranije danas u musali Ratne džamije Igman gdje je proučena šehidska dova za domovinu te klanjana džuma-namaz.

Ovogodišnja, 16. po redu, tradicionalna manifestacija “Odbrana BiH – Igman 2016” ima za cilj da okupi preživjele učesnike odbrane naše države iz svih njenih krajeva koji će evocirati uspomene i sjećanja na teške godine borbe naših naroda protiv agresora te upoznati mlade generacije sa značajem herojske borbe u sudbonosnim danima odbrane kako Igmana tako i glavnog grada i države Bosne i Hercegovine.