BiH

Sarajevo

Obilježena prva godišnjica smrti Alije Behmena

01/08/2019

Behmen je rođen 25. decembra 1940. godine u Splitu. Godine 1969. diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, a 1974. godine odbranio magistarski rad iz oblasti marketinga

Na Gradskom groblju Bare u Sarajevu danas je obilježena prva godišnjica smrti istaknutog bosanskohercegovačkog društveno-političkog radnika, profesora i privrednika Alije Behmena.

Članovi porodice, brojini prijatelji i partijski drugovi položili su cvijeće na njegov grob i odali počast nekadašnjem premijeru Federacije BiH, gradonačelniku Sarajeva, istaknutom članu Socijaldemokratske partije BiH i profesoru Univerziteta u Sarajevu, koji je preminuo na današnji dan u 78. godini.

Behmen je rođen 25. decembra 1940. godine u Splitu. Godine 1969. diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, a 1974. godine odbranio magistarski rad iz oblasti marketinga. Na Ekonomskom fakultetu odbranio je doktorsku disertaciju iz oblasti modeliranja transportnih troškova i njihovog utjecaja na reprodukciju i razvoj privrede.

Na općim izborima 1998. godine, kao kandidat SDP-a BiH izabran je za poslanika u Skupštini Kantona Sarajevo i zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Od marta 2001. do kraja 2003. godine Behmen je obavljao funkciju premijera Federacije Bosne i Hercegovine.

Na Općim izborima u BiH 2006. godine je izabran za poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. U januaru 2009. prestao mu je poslanički mandat, kada je izabran na funkciju gradonačelnika Sarajeva. Gradonačelnik Grada Sarajeva bio je do 2013. godine.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.