Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obilježeno 11 godina od stradanja šest beba iz Dječijeg doma Bjelave

BiH

bebe

Učenjem Fatihe, minutom šutnje i polaganjem cvijeća na mezare šest beba na gradskom groblju Vlakovo, koje su tragično stradale u požaru u Dječijem domu Bjelave, danas je obilježena jedanesta godišnjica njihove smrti, prenosi Anadolu Agency (AA).

Tog 22. aprila 2007. godine preminuli su najmlađi štićenici Dječijeg doma Bjelave Medina Bostandžija, Al`dina-Dalal Akmadžić, Amin Čustović, Džemal Šabanović, Faik Krasnići i Damir Pejanović, a 18 djece bilo je lakše i teže povrijeđeno.

“Težak je ovo i bolan trenutak za se nas u Domu. To je jedna od najvećih tragedija koje su se ikada desile i jednostavno ne postoje riječi kojima bi se mogla adekvatno opisati naša tuga i bol. Nikada se ne ponovilo”, kazao je direktor Dječijeg doma Bjelave Saudin Đurđević.

Podjsetio je da su bebe stradale od udisanja štetnih gasova te da su u njihovoj, kao i u evakuaciji ostalih mališana, zajedno sa uposlenicima učestvovali i najstariji štićenici Doma.

Istakao je da ovaj strašni događaj i danas opominje i upozorava sve odgovorne u radu s djecom da se stalno i prvenstveno mora voditi računa o njihovoj bezbjednosti. Naglasio je i da se u ovoj ustanovi poduzimaju sve neophodne mjere zaštite propisane zakonom.

Na mezare tragično stradalih beba cvijeće je položila ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo (KS) Amela Dautbegović te predstavnici Grada Sarajevo, Općine Centar kao i uposlenici i djeca iz Dječijeg doma Bjelave, saopćeno je press službe KS-a.