BiH

Strazbur

Obilježeno 20 godina članstva Bosne i Hercegovine u Vijeću Evrope

13/05/2022

Tom prigodom su analizirani izazovi koji se nalaze pred Bosnom i Hercegovinom u provedbi preporuka Vijeća Evrope u oblasti ljudskih prava, demokratskih standarda i vladavine zakona

Stalno predstavništvo Bosne i Hercegovine pri Vijeću Evrope u Strazburu obilježilo je 12. maja 2022. godine 20 godina članstva Bosne i Hercegovine u Vijeću Europe.

Tim povodom organiziran je Okrugli stol na temu saradnje Bosne i Hercegovine i Vijeća Europe tokom dva desetljeća.

Okrugli stol je otvorio stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri Vijeću Europe veleposlanik Ivan Orlić, a sudjelovali su zamjenik glavnog tajnika Vijeća Europe Bjorn Berge, generalni tajnik Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Despina Chatzivassiliou-Tsovilis, sekretar Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope Andreas Kiefer, direktor Odjeljenja za programe u Vijeću Evrope Verena Taylor, prvi ambasador Bosne i Hercegovine pri Vijeću Europe Igor Gaon i ambasador Europske unije pri Vijeću Europe Meglena Kuneva. Tom prigodom su analizirani izazovi koji se nalaze pred Bosnom i Hercegovinom u provedbi preporuka Vijeća Evrope u oblasti ljudskih prava, demokratskih standarda i vladavine zakona.

U sklopu obilježavanja 20. obljetnice članstva BiH u Vijeću Europe na travnjaku ispred ulaza u zgradu Vijeća Europe drvo prijateljstva zasadili su glavni tajnik Vijeća Europe Marija Pejčinović-Burić i veleposlanik Ivan Orlić. Na prigodnoj svečanosti nastupila je Violeta Smajlović-Huart, poznata bh violinistica koja živi i radi u Parizu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.