Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obilježeno 25 godina HDZ-a BiH: Čović najavio ofanzivu za pristup BiH u EU

BiH

25 godina hdz bih (6)

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća uz molitvu za žrtve proteklog rata na Trgu Hrvatskih velikana u Mostaru, započela je svečana akademija HDZ-a BiH u velikoj dvorani Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače povodom 25 godina utemeljenja stožerne Hrvatske demokratske stranke (HDZ).

Predsjednik te stranke i predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović je kazao kako se ponosi strankom i svim onim što je ona napravila u četvrt stoljeća svoga postojanja.

“Ovo je veliki jubilej za stožernu stranku hrvatskog naroda, za političku opciju za koju mi vjerujemo da je najorganiziranija politička opcija u BiH, bez koje je danas nemoguć voditi bilo kakve aktivnosti u političkom, ali i svakom drugom životu, svih onih koji danas očekuju europski put BiH , te očekuju reorganiziranje odnosa u BiH da bi se osigurala ustavnopravna jednakopravnost sva tri naroda i svih njenih građana. I vjerujem da smo uspjeli u tih 25 godina uz sve uspone i padove poslati vrlo jasne poruke i internacionalizirati sve probleme koji danas stoje pred žiteljima BiH”, kazao je predsjednik HDZ-a Čović.

Stoga je prije početka svečanosti i najavio diplomatsku ofanzivu za pomoć stabilnosti BiH, čime bi joj se omogućio i pristup Europskoj uniji.

Čović je rekao da će se u narednih 15 dana sresti s predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, a u rujnu će ići u Kinu, potom u Tursku i Njemačku, a predsjednik Francuske Francois Hollande će doći u BiH.

Istakao je kako je ipak najvažnije što će sredinom devetog mjeseca najveći dio vodstva EU na čelu s Federicom Mogherini biti u BiH.

“Želimo analizirati sve ono što smo uradili u ova dva-tri mjeseca i preuzeti mnogo veće obveze za mjesece koji su ispred nas. I ja sam siguran ako to uradimo da se možemo okrenuti unutarnjim stvarima i baviti izbornim zakonom, narednih pet ili šest mjeseci reorganizirati odnos, jer ovakva BiH teško može odgovoriti zadacima koje od nas EU očekuje”, zaključio je Čović.