Centralna svečanost

Obilježeno 570 godina Turhan Emin-begove džamije u Ustikolini

20181125_2_33601758_39327735_Web

Programom je upriličen i obilazak Aladže-džamije

Povodom obilježavanja 570 godina postojanja Turhan Emin-begove džamije i zajednice muslimana u Ustikolini Povelja Turhan Emin-bega “Kapija hajra” je uručena Adnanu Ertemu, generalnom direktoru Generalne direkcije vakufa Republike Turske.

Muftijstvo goraždansko povodom obilježavanja 570 godina postojanja Turhan Emin-begove džamije i zajednice muslimana u Ustikolini organiziralo je nekoliko sadržaja posvećenih ovom jubileju.

Centralna svečanost, prožeta učenjem odlomaka iz Kur’ana, ilahijama i sjećanjem na poslanika Muhammeda a.s., održana je danas u Turhan Emin-begovoj džamiji u Ustikolini.

Svečanosti su između ostalih, prisustvovali reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, ambasador Turske u BiH Haldun Koc, direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH Senaid Zaimović, Adnan Ertem, generalni direktor Generalne direkcije vakufa Republike Turske te brojni drugi zvaničnici i vjernici.

Nagrada koju je Ertemu uručio reis Kavazović, simbolizira, kako je rečeno, “kapiju na koju je islam ušao na ove prostore”.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović je u obraćanju prisutnima rekao da smo “svi danas posebno veseli da smo u Ustikolini proučili mevlud našem poslaniku s.a.v.s., da smo sebi posvijestili rahmet koji je Allah dž.š. preko njega poslao čovječanstvu”.

“Prije 570 godina, Turhan Emin-beg je postavio temelje, možemo slobodno kazati našem bosanskom ummetu ili dijelu ummeta Muhammeda s.a.v.s.”, rekao je Kavazović.

On je rekao “da nas Turska podsjeća na naše duhovne korijene od kada je sultam Mehmed Fatih došao na ove prostore” zahvalivši se na dolasku gostima iz Republike Turske i predstavnicima institucija ove zemlje u BiH.

Adnan Ertem, generalni direktor Generalne direkcije vakufa Republike Turske, je rekao da nije “osoba koja olako prima nagrade ili to podržava jer mislim da osoba koja obnaša neku dužnost radi stvari iz opisa poslova i za to ne treba biti posebno nagrađivana”.

“Mi u BiH sa svojim aktivnostima zapravo kasnimo tako da ove naše aktivnosti dolaze sa zakašnjenjem od 100 godina. Najveća nagrada za mene je Aladža džamija čije smo temelje postavili prije pet godina. Najveća nagrada je jučerašnje otvaranje Studentskog doma u Sarajevu. Ukratko, najveća nagrada je završiti započeti posao”, rekao je Ertem nakon uručenja nagrade.

Podsjetio je na sastanak sadašnjeg predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana s prvim predsjednikom RBiH Alijom Izetbegovićem, održan u Sarajevu prije njegove smrti, a koji mu je u amanet ostavio brigu o Bosni i Hercegovini.

“Mi se trudimo da ispunimo amanet koji nam je ostavljen. Bogu dragom sam zahvalan na mogućnosti da ispunjavam taj amanet”, kazao je Ertem.

Muftija goraždanski Remzija ef. Pitić je rekao da su u Muftijstvu Goraždanskom uspostavili nagradu koja se zove Povelja Turhan Emin-bega i ona je posvećena ljudima koji čine dobro zajednici, “a kad kažem zajednica ne mislim samo na islamsku”.

“Ove godine smo se odlučili da ta nagrada sasvim zasluženo bude dodijeljena Ertemu, generalnom direktoru Direkcije za Vakufe Republike Turske”, rekao je muftija Pitić.

Također, ovom prilikom je upriličeno potpisivanje ugovora između Vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Generalne direkcije vakufa Republike Turske o ponovnoj izgradnji Amaudije džamije u Rogatici, izgradnji Dugalića džamije u Nevesinju i višenamjenskog vakufskog objekta u Kiseljaku.

Programom je upriličen i obilazak Aladže-džamije, nacionalnog spomenika BiH Presjeka, na kojem se vrše arheološka iskopavanja, te Grebka.