Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Banja Luka

Obilježeno godinu dana od prvog okupljanja u znak podrške porodici Dragičević

pravda za davida godisnjica

apomenuo je da su roditelji uspjeli demantovati navode da je David konzumirao LSD marihuanu i alkohol, a slučaj je kvalifikovan kao ubistvo tek stotinu dana nakon što se to desilo

Grupa “Pravda za Davida” večeras će, okupljanjem u prostorijam UNSA “Geto” u krugu nekadašnje fabrike “Incel”, obilježiti godišnjicu od prvog okupljanja u znak podrške porodici Davida Dragičevića, javlja Anadolu Agency (AA).

Članovi grupe povodom toga, kao i prve konferencije za novinare MUP-a RS o slučaju Dragičević, održali su konferenciju za novinare kojoj je prethodila video prezentacija kontradiktornih izjava predstavnika policije i tužilaštva o ovom slučaju.

Ozren Perduv, član grupe “Pravda za Davida”, rekao je da su planirati ovu godišnjicu da obilježe na Trgu Krajine, mjestu na kojem su se okupili i prije godinu dana kako bi pružili podršku Davoru Dragičeviću i Suzani Radanović, roditeljima ubijenog mladića, ali nisu dobili odobrenje za skup na tom mjestu. Podsjetio je da su članovi grupe i građani u prethodnim danima dostojanstveno i mirno obilježili nekoliko značajnih dešavanja i godišnjica kao što je ekshumacija Davidovog tijela, druga sahrana u Austriji, godišnjica nestanka mladiće i godišnjica pronalaska njegovog tijela.

Govoreći o, kako je rekao, sramnoj konferenciji MUP-a održanoj prije godinu dana, rekao je kako je u pitanju pokušaj da se žrtva kriminalizuje i ubistvo zataška.

“Konferencija je održana ekspresno nakon pronalska tijela, a rečeno je da je nadrogiran opljačkao kuću i sam upao u Crkvenu, da se radi o zadesu i što se policije tiče time je slučaj zaključen. Da nije bilo naroda na ulici ne bi bilo ni istrage”, rekao je Perduv.

Prema njegovim riječima, sporno je što je po prvi put takvoj konferenciji prisustvovao sudski vještak za medicinu, ali ne i tužilac. David je optužen da je opljačkao kuću, a uviđaj kuće nije ni izvršen. Napomenuo je da su roditelji uspjeli demantovati navode da je David konzumirao LSD marihuanu i alkohol, a slučaj je kvalifikovan kao ubistvo tek stotinu dana nakon što se to desilo.

“Zaključujemo da je policija iznad tužilaštva što svakako nije normalno i nije odlika demokratske zemlje kakvom se predstavljamo i koja teži ka EU. Ko će da odgovara za ovo stanje, za iznesene laži?”, pitao je Perduv i dodao “do kada ćemo čekati”.

Naglasio je da grupu “Pravda za Davida” ništa ne može da uništi.

“David je simbol nepravde u kojoj živimo i pravde za koju se neumorno borimo i od koje ne odustajemo”, rekao je on.
Dragan Dabić, član grupe rekao je da je svako pominjanje Davida i pravde nezvanično zabranjeno. Naglasio je da neće odustati od borbe za istinu, a da će pravda doći sama po sebi kada se okrije istina.

David Dragičević je nestao 18. marta 2018. godine u Banjaluci, a njegovo tijelo je pronađeno šest dana kasnije na ušću rječice Crkvena u Vrbas. Prema optužnici koju je banjalučko Okružno javno tužilaštvo podiglo protiv nepoznatih izvršilaca, mladić je ili bježao od počinilaca pa pao u Crkvenu ili gurnut u nabujalu rijeku.

Roditelji za ubistvo i saučesništvo u ubistvu optužuju pripadnike MUP-a RS te predstavnike institucija ovog entiteta.

Okupljanja građana zabranjena su od 25. decembra prošle godine, a nekoliko dana nakon toga Davor Dragičević, Davidov otac, napustio je BiH nakon što je policija rastjerala i privela okupljene građane.

Od tada, svake večeri u 18 časova građani se okupljaju u dvorištu Hrama Hrista Spasitelja, gdje pale svijeće.