Obilježeno stradanje Srba u Podrinju

bratunac-groblje

U Bratuncu su danas obilježene 23 godine od stradanja Srba u posljednjem ratu. Na gradskom groblju u Bratuncu služen je parastos za 3.500 ubijenih vojnika i civila srednjeg Podrinja.

Organizator ovog obilježavanja je Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović kategoričan je – zločin nad Srbima u Podrinju mora biti kažnjen.

“Greška je velikih moćnika, jer smatraju da na srpskoj strani nije bilo žrtava. Mi smo danas ovdje da svojim prisustvom pokažemo identifikaciju sa narodom, imamo odgovornost prema žrtvama, kaže Savanović.

Obilježavanju stradanja u Bratuncu prisustvovali su i predstavnici OHR-a i OSCE-a u BiH, ambasadori Rusije i Srbije u BiH, predstavnici Opština Srebrenica, Bratunac, Zvornik i Bijeljina, predstavnici organizacija zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS i drugi zvaničnici.

Iz Srbije centralnom obilježavanju prisustvovao je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin.

Vulin je rekao da se istina ne može prekrajati, te da srpske žrtve ne smiju biti zaboravljene.

“Vlada Republike Srbije izaziva žaljenje prema svim žrtvama rata u Bratuncu i BiH. Mi nećemo dozvoliti da se Bratunac zaboravi, niti da se zaboravi ijedna srpska žrtva. Mi poštujemo svaku majku koja je izgubila dijete. Nemoguće je da samo za srpske žrtve nema krivaca”, kaže Vulin.

Više od 800 djece ostalo je bez roditelja u posljednjem ratu. Današnjem obilježavanju prisustvovao je i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. On je naglasio da je podrška Srbije neophodna u borbi za istinu o tome šta se desilo na području srednjeg Podrinja.

“Mi smo danas ovdje da podsjetimo na minimizirani zločin nad srpskim narodom. Danas znamo da je to 3.500 ljudi, nad našim narodom u Srebrenici i Bratuncu zločin je počinjen kontinuirano. Velike sile žele da napišu istoriju, favorizujući samo jedno stradanje, a Srbe ponižavaju”, rekao je Dodik.

Parastosu u Bratuncu prisustvovalo je više hiljada građana Bratunca i okolnih opština. Komemorativni skup organizovan je povodom 23 godine od stradanja Srba u Podrinju. Obilježavanje je završeno obraćanjem zvaničnika i duhovnim programom na gradskom trgu.