Obilne kišne padavine nanijele ogromnu štetu špilji Vjetrenica

vjetrenica9

Obilne kišne padaline i rast podzemnih voda u Popovom polju uzrokovale su veliku štetu u špilji Vjetrenici, najvećoj i najpoznatijoj špilji u Bosni i Hercegovini.

Kako su priopćili Feni iz Javnog poduzeća “Vjetrenica”, prošloga tjedna dogodila se nezapamćena katastrofa u špilji jer se voda, umjesto uobičajenog smjera prema Jadranskom moru iz Velikog jezera (najveće podzemno jezero u svijetu, 1350 metara udaljeno od ulaza u špilju), usmjerila prema Popovu polju te poplavila veći dio špilje.

Još uvijek nije završena stručna procjena, ali kako navode u priopćenju, smatra se da su štete ogromne obzirom da su uništene električne instalacije te su zbog toga otkazane sve najavljene posjete toj špilji.

Špilja je otvorena za posjete prije pet godina, a sad se ponovno treba rekonstuirati”, navodi se u priopćenju u kojem se sve institucije pozivaju da pomognu u saniranju štete.

Vjetrenica je nositelj i temelj turitičkog razvoja regije, što znači da sve radnje oko njezinog ponovnog prilagođavanja turističkim posjetima treba započeti iz početka, navode iz Javnog poduzeća “Vjetrenica”

Poznato je da je špilja bogata po bioraznolikosti pa će stručnjaci procijeniti i utjecaj ove katastrofe na životinjske vrste, a pogotovo na čovječju ribicu i ostale endemske vrste u Vjetrenici.