Nepogode

Obilne padavine pokrenula nova klizišta, prijete i stambenim objektima (FOTO)

odroni1

Načelnik gradskog Odjeljenja za inspekcijske poslove Janko Kecman ističe da je, osim ovog, naložena hitna sanacija još jednog pokrenutog klizišta, na lokaciji u Kolima

Na širem području Banje Luke aktivirano je više od 10 novih klizišta usljed obilnih padavina, zbog čega se gradske službe naložile hitne intervencije kako ne bi došlo do ugrožavanja imovine i stanovništva, saopćeno je iz gradskog Odjeljenja za inspekcijske poslove.

Preciziraju da je najteža situacija na klizištu u gornjem dijelu Lauša, gdje je aktivirano klizište zaprijetilo da ugrozi jedan stambeni objekat. Iz tog razloga, još jučer poslijepodne na teren su poslane građevinske ekipe, sa zadatkom da spriječe dalje širenje klizišta kako ne bi došlo do ugrožavanja objekta.

Načelnik gradskog Odjeljenja za inspekcijske poslove Janko Kecman ističe da je, osim ovog, naložena hitna sanacija još jednog pokrenutog klizišta, na lokaciji u Kolima.

-Hitna intervencija je bila neophodna kako bi se stanje stabilizovalo. Nakon toga usljediće i vještačenje objekta kako bi se utvrdilo da li ima oštećenja na objektu i da li je bezbjedan za boravak ljudi. Pored toga, teška situacija je i na putu Bronzani majdan-Kmećani, gdje je klizište potpuno prekinulo putnu komunikaciju. Trenutno, radimo na raščišćavanju terena, ali za potpunu obnovu, biće potrebno izraditi projekt sanacije ovog klizišta i tek onda pristupiti temeljnim radovima – istakao je Kecman.

U Prijedoru aktivirano šest klizišta, ugrožene i kuće

Obilne padavine pokrenule su šest klizišta na području Prijedora.

Dva su aktivirana u Kozarcu, na putnom pravcu za Lamovitu, u Crnoj dolini, zatim kod ljubijskog stadiona, a klizište na putu Prijedor – Ljubija, u mjestu Hambarine, ugrozilo je kuću Rasima Ibradžića.

Taj 81-godišnjak kaže da se boji da će ostati bez kuće.

-Plašim se ovog klizišta, ostaću bez kuće. Već sam star 81 godinu. Ne mogu ništa da radim, a da mogu, renovirao bih to sam – pričao je Ibradžić za RTRS.

Vodostaj rijeke Sane u Prijedoru trenutno iznosi 330 centimetra, što je značajno ispod kritičnog nivoa, potvrđeno je prijedorskoj Civilnoj zaštiti.

Ukinute su vanredne mjere odbrane od poplava te počela asanacija terena.

Radi se na ispumpavanju vode iz stambenih objekata i depresija, kao i na dezinfekciji objekata.

U toku je i formiranje komisija za procjenu štete, a u Prijedor je stigla i interventna pomoć Vlade RS-a u najneophodnijim artiklima za stanovništvo.