Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obilne sniježne padavine u Srebrenici, nema ugroženog stanovništva

BiH

srebrenica

Iako snijeg pada već drugi dan, iz Civilne zaštite Općine Srebrenica navode da situacija nije vanredna, te da nema ugroženog stanovništva na području ove općine.

– Trenutno nemamo informacije o ugroženom stanovništvu, pogotovo u ruralnim mjesnim zajednicima. Civilna zaštita stoji na raspolaganju lokalnom stanovništvu u slučaju potrebe. Zbog zimskog školskog raspusta nemamo poziva iz udaljenih mjesnih zajednica da se čiste putevi – rekao je Feni samostalni stručni saradnik za poslove civilne zaštite Općine Srebrenica Hasudin Mustafić.

Još se čeka završetak tenderske procedura za odabir izvođača za zimsko održavanje lokalnih i kategorisanih puteva, nakon čega će biti izvršeno ažuriranje plana zaštite od snijega i sniježnih padavina na području općine Srebrenica.

-U narednom periodu planiramo da Skupštini uputimo procjenu ugroženosti općine Srebrenica od prirodnih i drugih nesreća, te ukoliko prođe na Skupštini izvršit ćemo ažuriranje svih planova zaštite i spašavanja na području naše općine. Onoliko koliko smo u mogućnosti, Civilna zaštita se uvijek stavlja na raspolaganje 24 sata lokalnom stanovništvu – ističe Mustafić.

Firme koje trenutno rade na čišćenju puteva su ‘Polet’, ‘Suvi list’ i Kaliman Company Skelani.

Iz općine Srebrenica poručuju da je stanovništvo uredno snabdijeveno električnom energijom i vodom, a apeluju na stanovništvo i pravne subjekte na obavezu čišćenja snijega ispred svojih kuća i objekata.