Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Završili u BiH

“Objašnjenje” hrvatske policije: Nigerijci uzeli stvari i otišli u nepoznatom pravcu

ADI_7390

Policija je za Hinu potvrdila da su 12. novembra petorica nigerijskih državljana, voditelj i četiri studenta, legalno ušli u Hrvatsku

MUP RH reagirao je večeras na vijest o nezakonitom deportovanju dvojice nigerijskih studenata u BiH. Ponudili su “objašnjenje” u kojem zapravo kažu da nemaju pojma kako su Nigerijci završili u BiH, istovremeno iznoseći sumnje o njihovom boravku u Hrvatskoj, piše Index.

Osamnaestogodišnjaci Abia Uchenna Alexandro i Eboh Kenneth Chinedu su za Žurnal ispričali da ih je hrvatska policija deportovala u BiH tretirajući ih kao ilegalne migrante uprkos činjenici da su u Hrvatsku doputovali s važećim vizama. Dvojica nigerijskih studenata su učestvovala na stoloteniskom turniru u Puli, što potvrđuju i službeni rezultati tog takmičenja.

Policija je za Hinu potvrdila da su 12. novembra petorica nigerijskih državljana, voditelj i četiri studenta, legalno ušli u Hrvatsku i na području Istre učestvovali na sportskom takmičenju te da su voditelj i jedan učesnik legalno napustili Hrvatsku letovima preko zagrebačke Zračne luke, dok je jedan u Hrvatskoj zatražio azil.

Za preostalu dvojicu spomenutih Nigerijaca policija nema evidentiran legalan izlaz iz Hrvatske.

“Dvojica nigerijskih državljana koji se spominju u medijima su se 16. novembra prijavili u jedan zagrebački hostel da bi se 18. novembra odjavili iz hostela i uredno podmirili svoja dugovanja, uzeli svoje stvari i dokumente te otišli u nepoznatom pravcu. Za njih nemamo evidentiran legalan izlaz iz Hrvatske te ne možemo dalje govoriti o okolnostima kako su se oni našli u BiH”, kazala je glasnogovornica MUP-a Marina Mandić.

Dodala je kako policija ispituje radi li se o još jednom pokušaju zloupotrebe dolaska na sportska takmičenja.

Policija sumnja da su “zloupotrijebili dolazak na sportsko takmičenje”?

Hrvatska policija u svojim postupanjima “susreće se sa zloupotrebom dolazaka stranih državljana na različita sportska natjecanja u Hrvatsku i treba utvrditi je li ovo još jedan primjer takvog ponašanja”, istaknula je Mandić.

Po njezinim riječima, peti nigerijski državljanin kretao se po Zagrebu i 18. studenoga došao je u Prvu policijsku postaju Centar Zagreb te je izjavio da je izgubio putovnicu.

“Sukladno utvrđenom u postupku dobio je rješenje o napuštanju zemlje, ali se 27. studenoga vratio u Prvu policijsku postaju i izrazio namjeru zatražiti azil. Pristup azilu mu je omogućen i on se nalazi u Prihvatilištu za tražitelje međunarodne zaštite Porin”, kazala je Marina Mandić.

Ona je dodala da je također poznato da je taj nigerijski državljanin u međuvremenu pokušao ući u Sloveniju, “ali je upućen da se vrati”.

Došli na takmičenje u Pulu, završili u BiH kao ilegalni migranti

Nigerijski studenti tehničkog univerziteta Owerri doputovali su u Zagreb kako bi učestvovali na Svjetskom univerzitetskom prvenstvu u Puli.

Nakon završetka takmičenja u stonom tenisu krenuli su iz Pule za Zagreb, odakle su 18. novembra trebali preko Istanbula odletjeti za glavni grad Nigerije Lagos.

Abia Uchenna Alexandro i Eboh Kenneth Chinedu se trenutno kao ilegalni imigranti nalaze u Velikoj Kladuši.

Za Žurnal ispričali su da su ih policajci stavili u kombi, dovezli do međudržavne granice i zajedno s nekoliko drugih osoba, vjerojatno ilegalnih migranata, potjerali u BiH. Pošto su protjerani preko granice stigli su do Velike Kladuše, odnosno do kampa Miral.