Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

CCI

Objavljen 71 revizorski izvještaj, nadležni odbor NSRS nije razmotrio nijedan

nsrs n1

CCI: Pojedini članovi Odbora za reviziju NSRS obesmišljavaju rad Glavne službe za reviziju

Glavna služba za reviziju u 2021. godini objavila je 71 revizorski izvještaj od čega nadležni odbor Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) za 14 mjeseci nije razmotrio nijedan, upozoravaju Centri civilnih inicijativa (CCI) u saopćenju za javnost.

Nakon otkazivanja još jedne sjednice Odbora za reviziju NSRS, 9. februara, usljed nedostatka kvoruma za rad, CCI su uputili dopis i pozvali predsjednika Odbora za reviziju NSRS da što prije ponovo zakaže sjednicu, a članove Odbora da se odazovu i razmatraju planirane revizorske izvještaje, kako bi ostvarili svoju ulogu u parlamentarnom nadzoru, a sve u cilju efikasnijeg, odgovornijeg i transparentnijeg rada institucija RS, te zaštite javnih sredstava i interesa građana.

– Na spomenutoj sjednici su se trebali razmatrati izvještaji finansijske revizije, koji su od Glavne službe za reviziju javnog sektora dobili mišljenje s rezervom, odnosno negativno mišljenje – podsjećaju iz CCI-a.

Istovremeno, ističu da se na sjednici trebalo razmatrati pet Izvještaja finansijske revizije, zavoda i javnih preduzeća RS, od čega i revizorski izvještaj JP šumarstva „Šume RS“ a.d. Sokolac, koji je dobio negativno mišljenje za usklađenost s zakonima.

– Od devet članova Odbora za reviziju, sjednici su se odazvali samo tri člana, zbog čega nije bilo kvoruma za rad, te je sjednica Odbora otkazana. Nedopustiva praksa nepostojanja kvoruma, koja je uzela maha u 2021. godini, nastavljena je i u 2022. godini – ističu iz CCI-a.

Usto podsjećaju da je u prošloj godini Odbor za reviziju zakazao svega tri sjednice, od kojih je samo jedna i realizirana u potpunosti.

– Ovakav odnos pojedinih članova Odbora za reviziju, obesmišljava i rad Glavne službe za reviziju, ali i Odbora za reviziju, kao i obavezu predstavnika revidiranih institucija da u javnoj raspravi s članovima Odbora, obrazlože koje su aktivnosti poduzete na otklanjanju uočenih nepravilnosti u revizorskim izvještajima – navodi se u saopćenju.

Kako se nadalje navodi, Glavna služba za reviziju u 2021. godini objavila je 71 izvještaj finansijske revizije za institucije RS, od čega Odbor za reviziju za 14 mjeseci nije razmotrio nijedan izvještaj.

– U revizorskim izvještajima su identifikovane mnogobrojne nepravilnosti i slabosti u radu institucija, nepostupanje u skladu sa zakonodavstvom, što ukazuje na neefikasno trošenje novca građana RS. Zbog važnosti nalaza revizije, kao i obaveze da se identifikovane slabosti i nepravilnosti iz revizorskih izvjestaja isprave kroz realizaciju preporuka, očekujemo da će loša praksa neodržavanja sjednica Odbora biti zaustavljna, a nova sjednica Odbora čim prije zakazana – navodi se u saopćenju.