"sporazum o punom suverenitetu"

Objavljen Dodikov “sporazum o punom suvrenitetu BiH” koji Nikšić i Čović nisu potpisali

Objavljen Dodikov “sporazum o punom suvrenitetu BiH” koji Nikšić i Čović nisu potpisaliObjavljen Dodikov “sporazum o punom suvrenitetu BiH” koji Nikšić i Čović nisu potpisaliObjavljen Dodikov “sporazum o punom suvrenitetu BiH” koji Nikšić i Čović nisu potpisaliObjavljen Dodikov “sporazum o punom suvrenitetu BiH” koji Nikšić i Čović nisu potpisali
Objavljen Dodikov “sporazum o punom suvrenitetu BiH” koji Nikšić i Čović nisu potpisali
Objavljen Dodikov “sporazum o punom suvrenitetu BiH” koji Nikšić i Čović nisu potpisali
Objavljen Dodikov “sporazum o punom suvrenitetu BiH” koji Nikšić i Čović nisu potpisali
Objavljen Dodikov “sporazum o punom suvrenitetu BiH” koji Nikšić i Čović nisu potpisali

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska i lider SNSD-a Milorad Dodik danas je u Mostaru, tokom sastanka vladajuće koalicije na dražavnom nivou, predstavio “sporazum o punom suverenitetu Bosne i Hercegovine” koji su trebali potpisati lider SDP-a BiH Nermin Nikšić i predsjednik HDZ BiH Dragan Čović i Dodik.

Potpisi su izostali, a RTRS je objavio tekst sporazuma u kojem je fokus na odlasku stranih sudija iz Ustavnog suda BiH kao i zatvaranje Ureda visokog predstavnika (OHR).

“Državotvorni entiteti”

Pod prvom tačkom se navodi da Općim okvirnim sporazumom za mir parafiranim u Dejtonu 21.11.1995. godine, a zaključenim 14.12.1995. godine u Parizu, Bosna i Hercegovina je ustanovljena kao složena država sastavljena od dva entiteta Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine kao državotvornih entiteta.

Navodi se i da je BiH zajednička država tri konstitutivna naroda – Srba, Bošnjaka i Hrvata i ostalih naroda i građana, a njena ustavna struktura će se razvijati na osnovu dogovora i konsenzusa kao temeljnih vrijednosti svake višenacionalne države.

-BiH, kao punopravna članica Ujedinjenih nacija ima pravo i obavezu da na svojoj teritoriji uspostavi puni suverenitet kako je to i propisano načelima Povelje Ujedinjenih nacija, koja su postala sastavni dio međunarodnog prava, što isključuje donošenje odluka od strane nedržavnih organa – piše pod tačkom tri.

Dalje se navodi da je u BiH potrebno uspostaviti puni suverenitet, koji podrazumijeva prestanak “stranog intervencionizma” u vidu prestanka mandata stranih sudija u Ustavnom sudu BiH i zatvaranja OHR-a u BiH, kako je i bilo inicijalno predviđeno Dejtonskim sporazumom.

-Parlamentarna skupština na nivou Bosne i Hercegovine će usvojiti Zakon o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine kojim će se, između ostalog, u skladu sa članom 6. stav 1. tačka g) Ustava Bosne i Hercegovine, odrediti drugi metod izbora sudija Ustavnog suda BiH koje je do sada birao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava – piše u nepotpisanom sporazumu.

PIC, OHR i strane sudije

Potpisnici Aneksa X (Sporazum o civilnom sprovođenju mirnog rješenja) Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, Republika Srbija, Republika Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Federacija BiH i RS pozivaju se da daju izjavu kojom se utvrđuje prestanak postojanja institucije visokog predstavnika i njegove kancelarije (OHR) i kojom se strane obavezuju da će u potpunosti preuzeti prava i obaveze iz Dejtonskog sporazuma.

-Parlamentarna skupština BiH, RS i Federacije BiH će relevantnim aktima utvrditi prestanak stranog intervencionizma koji podrazumijeva prestanak potrebe djelovanja Vijeća za implementaciju mira, prestanak rada institucije visokog predstavnika i prestanak mandata sudija Ustavnog suda BiH koje je birao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, a kojima se ujedno uspostavlja puni suverenitet Bosne i Hercegovine – navodi se.

Čelnici domaćina HDZ-a BiH, “Trojke“ (SDP BiH, NS i NiP) i SNSD-a sastali su se u Mostaru, a razgovarano je o više otvorenih pitanja i aktuelnim temama u zemlji.

Osim lidera HDZ-a na presici su se nakon sastanka vladajuće koalicije na državnom nivou u Mostaru, medijima obratili i Nermin Nikšić i Milorad Dodik.