Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

mobih

Objavljen javni konkurs za prijem u PVS

pvs konkurs (1)

Na ovaj način Oružane snage BiH podmlađuju svoj oficirski kadar, pri čemu je proces odabira i obuke zasnovan na najsvremenijim metodama i maksimalno kvalitetan

Nastavljajući s vlastitim odabirom i obukom oficira, Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine i ove godine objavljuje Javni konkurs za prijem kandidata u profesionalnu vojnu službu (PVS) u početnom činu oficira Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH).

Konkurs je objavljen danas, a namijenjen je za kandidate sa završenim fakultetom iz civilstva i dostupan je web i facebook stranici Ministarstva odbrane BiH.

Konkurs daje mogućnost da najbolji kandidati sa završenim fakultetom mogu biti izabrani i iz građanstva i iz redova vojnika i podoficira OSBiH, a između ostalih uslova, potrebno je da kandidati koji se prijavljuju iz civilstva u vrijeme prijema u OSBiH na dan 1. januara 2022. godine nisu stariji od 27 godina, odnosno za kandidate koji se prijavljuju iz OSBiH da 1. januara 2022. godine nisu stariji od 35 godina.

Na ovaj način Oružane snage BiH podmlađuju svoj oficirski kadar, pri čemu je proces odabira i obuke zasnovan na najsvremenijim metodama i maksimalno kvalitetan.

Istovremeno, daje se mogućnost mladim građankama i građanima Bosne i Hercegovine kao i pripadnicima OSBiH koji ispunjavaju uslove, da postanu oficiri OSBiH.

Prilikom testiranja, provjera, selekcije i izbora za prijem u profesionalnu vojnu službu u Oružane snage BiH, vodit će se računa o poštivanju principa transparentnosti, pravičnosti i istih mogućnosti, te neće biti diskriminacije ni po kojem osnovu, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Nakon zavšenog procesa odabira, ugovor za osnovnu oficirsku obuku će biti potpisan sa ukupno 36 kandidata.

Kandidati koji završe oficirsku obuku će imati privilegiju da budu primljeni u OSBiH i pritom izvršavaju velik broj različitih, interesantnih i zahtjevnih zadataka, konstantno se obučavaju, usavršavaju i napreduju u službi, navodi se u saopćenju.

Javni konkurs je otvoren 15 dana od dana objavljivanja i dostupan je na web stranici MOBiH.