BiH

brdo kod kranja

Objavljen nacrt izjave koja će biti usvojena na samitu EU – Zapadni Balkan

06/10/2021
Foto: Anadolija

Dok Hrvatska, Austrija, Slovenija i Njemačka upozoravaju da bi predugo čekanje moglo dovesti region pod velik uticaj drugih država, prije svega Rusije i Kine, Francuska, Danska i Holandija imaju rezerve prema prebrzom približavanju

Čelnici EU danas će na neformalnom samitu EU-Balkan u Sloveniji potvrditi evropsku perspektivu regiona, piše u nacrtu izjave koja bi trebalo da bude prihvaćena, ali bez navođenja vremenskog okvira u kojem bi ove zemlje mogle računati na članstvo, javlja BHRT.

“EU potvrđuje nesumnjivu podršku evropskoj perspektivi zapadnog Balkana i pozdravlja privrženost partnera na zapadnom Balkanu evropskoj perspektivi koja je u uzajamnom strateškom interesu”, navodi se u nacrtu izjave koju će na sastanku na Brdu kod Kranja prihvatiti lideri članica EU.

Neformalni samit glavni je događaj slovenačkog predsjedavanja Vijećem EU.

Slovenija želi što bržu integraciju regiona u EU i, prema nezvaničnim informacijama, predlagala je da se iz geopolitičkih razloga u dokumentu navede da te zemlje u članstvo treba primiti do 2030. godine, prenose hrvatski mediji.

Sve države u regionu svjesne su da u EU ne postoji oduševljenje takvim širenjem, ali očekuju konkretniji vremenski okvir kad mogu računati na članstvo.

Međutim u predloženom dokumentu neće biti vremenskog okvira, a izbjegava se i sam izraz “širenje”, javili su slovenački mediji.

Albanija, Sjeverna Makedonija, Srbija, BiH, Kosovo i Crna Gora žele se priključiti EU, gdje postoje razlike u gledanju na to pitanje.

Dok Hrvatska, Austrija, Slovenija i Njemačka upozoravaju da bi predugo čekanje moglo dovesti region pod velik uticaj drugih država, prije svega Rusije i Kine, Francuska, Danska i Holandija imaju rezerve prema prebrzom približavanju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.