Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

imunizacija u bih

Objavljen plan revakcinacije u Zetri, u RS stižu ruske vakcine, ali količina nije poznata

Sarajevo: U Zetrije je u tijeku docijepljivanje građana koji su primili prvu dozu
03.06.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - U sarajevskoj Zetri u tijeku je docijepljivanje gradjana koji su primili prvu dozu cjepiva. Ispred dvorane nema guzvi. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Zainteresovanost građana za imunizacijom u posljednje vrijeme je veća usljed straha od novog delta soja. U bijeljinskom Domu zdravlja kažu da je u tom gradu do sada vakcinisano oko 11000 građana , revakcinisano 5200

Revakcinacija građana Kantona Sarajevo vakcinama AstraZeneca počet će danas u dvorani “Huan Antonio Samaranch” (Zetra) u Sarajevu.

Građani će biti pozivani putem informacionog sistema Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, te ih se moli da se striktno pridržavaju termina iz poziva.

Kako je najavio koordinator za vakcinaciju u Kantonu Sarajevo Ademir Spahić, danas će biti revakcinisani građani koji su prvu dozu vakcine AstraZeneca primili 21. aprila.

Od četvrtka, 8. jula, revakcinacija AstraZenecom će se izvoditi prema planu:

8. jula revakcinacija građana koji su prvu dozu vakcine primili 22. aprila,

9. jula revakcinacija građana koji su prvu dozu vakcine primili 23. aprila,

10. jula revakcinacija građana koji su prvu dozu vakcine primili 24. aprila,

11. jula revakcinacija građana koji su prvu dozu vakcine primili 25. aprila i

12. jula revakcinacija građana koji su prvu dozu vakcine primili 26. aprila.

U slučaju da ne dobiju termin za revakcinaciju putem Informacionog sistema Zavoda zdravstvenog osiguranja, građani treba da dođu u Zetru na dan koji je, prema navedenom planu, određen za njihovu revakcinaciju, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

U RS stiže Sputnik V za revakcinaciju, količina nije poznata

Na revakcinaciju Sputnjik V vakcinom u Republici Srpskoj čeka oko 50 hiljada građana. Iz Instituta za javno zdravstvo poručuju da nema razloga za zabrinutost. Ove sedmice stižu nove količine prve, ali i druge komponente Sputnjika. Međutim, još uvijek nije poznato koje količine vakcina ruskog proizvođača će biti na raspolaganju.

Od kada je ruski proizvođač promijenio uputstva o vakcinaciji i obavijestio zemlje koje raspolazu njihovom vakcinom da se revakcinacija može izvršiti u periodu od 21 do 90 dana nadležni uvjeravaju da nema razloga za zabrinutost ukoliko revakcinacija Sputnjikom V nije izvršena 21 dan nakon prve doze, javlja BHRT.

U institutu kažu da nemaju informacije koje količine će stići, ali da se nove doze prve i druge komponente Sputnjika V očekuju tokom ove sedmice. Sutra očekuju 100 000 doza Sinofarm vakcine, a potom i dodatne količine Fajzera preko Eu for helath i Kovaka mehanizma. Do sada je vakcinisano oko 157 000 građana, dok je za oko 94 000 izvršena kompletna imunizacija.

Zainteresovanost građana za imunizacijom u posljednje vrijeme je veća usljed straha od novog delta soja. U bijeljinskom Domu zdravlja kažu da je u tom gradu do sada vakcinisano oko 11000 građana , revakcinisano 5200.

U Domu zdravlja Banjaluka sa smirivanjem epidemiološke situacije izvršena je reorganizacija rada te će pacijenti u većem broju preglede moći obavljati kod porodičnih ljekara. Donijeta je preporuka da vakcinisani i pacijenti koji su nedavno prebolovali kovid, a imaju simptome akutne respiratorne infekcije preglede mogu obaviti u ambulantama porodične medicine.