Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BiH

Objavljen red letova za hadž 2019: Prvi avion iz Sarajeva polijeće 29. jula

hadž_meka

Upute vodičima dali su Nezim ef. Halilović Muderris, rukovodilac Ureda za hadž i Izet ef. Čamdžić koordinator vodiča

Dvanaest aviona bosanskohercegovačke avio kompanije FlyBosnia prevest će 1.680 bosanskih hadžija direktnim letovima sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo do Medine, a tri leta zakazana su za ponedjeljak 29. jula, u 7.15, 8.30 i 22.20 sati.

U ovim avionima put Medine naći će se uglavnom hadžije Sarajevskog, Banjalučkog, Goraždanskog i dijela Bihaćkog muftijstva, objavila je novinska agencija Mina, prenosi Anadolu Agency (AA).

Dan kasnije, 30. jula biće organiziran jedan jutarnji let u 10.15 sati za preostale hadžije iz Bihaćkog muftijstva, i dva leta u večernjem terminu u 22.15 i 22.30 za hadžije iz Zeničkog muftijstva.

Četiri leta planirana su za srijedu, 31. jula ujutro u 10.00 i 10.15 sati, te navečer u 22.15 i 22.30. Ovi letovi namijenjeni su za preostali dio hadžija iz Zeničkog muftijstva, zatim hadžije iz Tuzlanskog muftijstva i dio hadžija iz Travničkog muftijstva u avionu broj devet.

U posljednjem desetom avionu koji će poletjeti 31. jula, putovaće drugi dio hadžija Sarajevskog muftijstva i sve ovogodišnje hadžije iz Mostarskog muftijstva.

Posljednjeg, četvrtog dana polaska iz Sarajeva put Medine, u četvrtak 1. augusta raspoređena su dva leta, u 10.00 i 10.15 minuta. U 11. i 12. avionu naći će se preostale hadžije iz Sarajevskog muftijstva.

U utorak je u Sarajevu održan sastanak sa 38 ovogodišnjih hadžskih vodiča i četiri šerijatske konsultantice za hadžinice. Upute vodičima dali su Nezim ef. Halilović Muderris, rukovodilac Ureda za hadž i Izet ef. Čamdžić koordinator vodiča.

U narednim satima vodiči će sve ovogodišnje hadžije pojedinačno obavijestiti o terminima okupljanja i polazaka sa Međunarodnog aerodroma u Sarajevu.