Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Objavljen registar više od 3.000 imenovanih osoba u Kantonu Sarajevo

02/07/2018

Registar više od 3.000 osoba, imenovanih u preko 300 organa rukovođenja, upravljanja i nadzora Kantona Sarajevo, od danas je javno dostupan.

Uspostavljen zaključkom Vlade Kantona Sarajevo, a na prijedlog i inicijativu Tima za borbu protiv korupcije Vlade Kantona Sarajevo.

Ideja o uspostavi Registra, po uzoru na zemlje regiona kao i standarde EU, proistekla je iz potrebe da se, u cilju većeg stepena transparentnosti i zaštite javnog interesa, kao temelja istinske opredijeljenosti za borbu protiv korupcije, na jednom mjestu objedine podaci o imenovanim licima u institucije kojima je osnivač Kanton Sarajevo, a radi lakšeg praćenja i blagovremenog reagovanja.

Osnovni motiv za uspostavu Registra je sprečavanje sukoba interesa u vršenju javnih funkcija, sprečavanje privatnih utjecaja na donošenje odluka u vršenju javnih funkcija, jačanje integriteta, objektivnosti, nepristrasnosti i transparentnosti u vršenju javnih funkcija, kao i poboljšanja koordinacije i prevencije u borbi protiv korupcije.

Projekat je podržala i omogućila Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

Registar možete pogledati na ovom LINKU.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.