Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Objavljen snimak saslušanja Kandića: Ja sam vodoinstalater iz Peći

kandic ispitivanje

Ekskluzivni snimak ispitivanja Mirsada Kandića, jednog od najtraženijih svjetskih terorista, koji je nedavno uhapšen u Sarajevu objavio je Žurnal.info.

Kada je početkom jula uhapšen u Sarajevu, imao je ličnu kartu i vozačku dozvolu na ime Edin Radončić.

„Da, to je lažna lična karta“, priznao je na Sudu BiH Mirsad Kandić objašnjavajući da je te dokumente „nosio sa sobom – greškom“.

„A imate li ijedan identifikacioni dokument na svoje ime“, pitala je sutkinja Biljana Ćuković.

„Ne. Imam pasoš, ali nije kod mene. Ne znam tačno gdje je“, obrazložit će Kandić kroz smijeh.

Sličan odgovor, kroz osmijeh, naravno, uslijedio je i nakon pitanja gdje mu je lična karta na njegovo ime.

„Pa, imate li ikakvih identifikacionih dokumenata“, pitala je sutkinja.

Uslijedio je, ponovo, osmijeh.

Nešto ranije, na ispitivanju, Kandić se nije mogao sjetiti ni svoje matične adrese na Kosovu. Znao je samo da je u „nekoj ulici Gašija“ u Peći, ali ime Gašija nije znao. Rekao je još samo da je vodoinstalater, koji „u Sarajevu, negdje preko puta Vijećnice ima rodbinu“. Ali ni njihova imena nije znao.

Odjel za pravosuđe Sjedinjenih Američkih Država sinoć je objavio optužnicu za 36-godišnjeg Mirsada Kandića,državljanina Sjedinjenih Američkih Država koji je tu zemlju 2013. godine napustio. Kandić se optužuje da je pružao ili pokušao pružiti podršku i resurse ISIL-u, uključujući u to opremu, lažnu dokumentaciju kao i identitet.

Optuženi je jučer izručen Sjedinjenim Američkim Državama iz BiH i trebalo bi da se u 14:00 sati nađe pred sudijom Nicholas G.Garaufis u saveznom sudu u Brooklyn, New York. Kandić je prema optužnici pravosuđa SAD-a zajedno s drugima, svjesno i namjerno pružao materijalnu podršku i resurse uključujući imovinu, usluge i osoblje( uključujući i sebe), terorističkoj organizaciji.

Optuženi je osim toga zajedno s drugima, svjesno i namjerno pružio i pokušao da pruži materijalnu podršku, resurse i osoblje (Jake Bilarqi), stranoj terorističkoj organizaciji na način da je obezbjeđivao lažnu dokumentaciju kao i identitete stranoj terorističkoj organizaciji.

” Optuženi je bio stranac koji je zakonski prihvaćen za stalno nastanjenje u Sjedinjenim Državama, a krivično djelo rezultiralo je smrću jednog ili više osoba, i to: Jake Bilardi”, navedeno je između ostalog u optužnici.