Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ombudsmeni BiH

Objavljen specijalni izvještaj o govoru mržnje

ombudsmeni

Predstavnici institucije Ombudsmena su započeli kampanju na njegovoj promociji koja obuhvata prezentacije i konferencije ovim povodom po gradovima i institucijama Bosne i Hercegovine, njenih entiteta i nižih nivoa vlasti

Ombudsmeni za ljudska prava Bosne i Hercegovine su u junu 2020. godine donijeli odluku o izradi Specijalnog izvještaja o govoru mržnje u Bosni i Hercegovini, na inicijativu Vijeća Evrope, a njegova izrada je okončana u zadnjem kvartalu 2021. godine.

Cilj izvještaja je da putem analize pravnog okvira, pojedinačnih predmeta i reakcije odgovornih tijela, putem preporuka ukaže na korake koje je neophodno preduzeti radi podizanja svijesti o ovom fenomenu, kao i u uspostavljanju efikasnih mehanizama na prevenciji, zaštiti i sankcionisanju govora mržnje.

Predstavnici institucije Ombudsmena su započeli kampanju na njegovoj promociji koja obuhvata prezentacije i konferencije ovim povodom po gradovima i institucijama Bosne i Hercegovine, njenih entiteta i nižih nivoa vlasti – saopćeno je iz te institucije.