zenica

Objavljen video kako radnik komunalnog “čisti rijeku”, regovali i iz kompanije

cistac-zenica

U opisu videa je navedeno da je u pitanju Babina rijeka ili Babišnica

U Facebook grupi “Rijeke Bosne i Hercegovine Budi promjena” objavljen je sramotan video.

Naime, kako se na snimku vidi, čovjek za kojeg se pretpostavlja da je čistač, umjesto da očisti obalu rijeke od smeća, on otpad gura u rijeku, a potom ga voda odnosi.

U opisu videa je navedeno da je u pitanju Babina rijeka ili Babišnica, koja je desna pritoka rijeke Bosne u zeničkoj kotlini.

Nakon što je objavljen video oglasili su se i iz zeničke kompanije ALBA, koja pruža usluge na polju sakupljanja, transporta i zbrinjavanja otpada, uređenja zelenih površina, mašinskog i ručnog čišćenja i pranja asfaltiranih površina, zimske službe, sakupljanja, transportovanja i razdvajanja iskoristivih materijala.

“Poštovani Zeničani,

na društvenim mrežama je u četvrtak, 7. januara 2021., objavljen video klip u trajanju od 20 sekundi, u kojem je jedan sugrađanin zabilježio kako radnici ALBA-e u korito Babine rijeke uklanjaju na nepropisan način otpad, koji je nanijela voda, tj. guraju natrag u vodu.

ALBA Zenica, kao članica međunarodne grupacije sa poslovima širom Evrope, posvećena je očuvanju okoliša, fer i transparentnom poslovanju, te je posebno senzibilna spram svih kršenja radnih zadataka, posebno ako se njima čini dodatna šteta ekologiji, Gradu i prirodi.

Odmah po identificiranju konkretnih počinilaca sa snimka, zakazan je disciplinski postupak, a kazna će biti srazmjerna nivou uništavanja imidža, integriteta našeg djelovanja, kao i načinjenoj šteti Kompaniji, Gradu i ekologiji, a sve u skladu sa važećim internim propisima i zakonima BiH.

Svakodnevno se desetine naših radnika na raskrsnicama, kružnim tokovima, ulicama, parkovima trude da ovaj Grad učine što ljepšim, te nam tim više teško pada da postupak pojedinaca sa oznakama naše kompanije i tokom izvršavanja povjerenih zadataka predstavljaju suštu suprotnost svemu za što se zalažemo.

Podsjećamo građane Zenice, ali i bh. javnost, da kompanija ALBA ima nultu dozu tolerancije na neprofesionalno ponašanje, neprimjenjivanje visokih standarda, te da će i ubuduće najstrožije sankcionisati ovakve postupke svojih zaposlenika.
I u ranijem periodu smo u nekoliko navrata postupili po dokumentovanim prijavama građana na isti ili sličan način.
Svaki radnik koji nije dostojan posla za koji je uredno i redovno plaćen, bit će uklonjen, a mjesto prepušteno onima koji ozbiljno shvataju zadatak održavanja imidža preduzeća i čistoće grada.

Pozivamo građane da nam putem naše stranice na Facebooku direktno šalju informacije o sličnim postupcima naših zaposlenika, jer i pored najbolje namjere nismo u mogućnosti da pratimo sva dešavanja na društvenim mrežama.
Građanina koji je snimio i objavio video pozivamo da, nakon što se telefonski javi Upravi na broj 032 442 840 i dogovorimo termin, dođe u Upravu Društva da preuzme poklon kompanije u znak zahvalnosti za ekološku i građansku osviještenost kojoj ALBA teži svim svojim kapacitetima.

S druge strane, sam čin onečišćenja rijeke tolikim količinama otpada ukazuje da građani treba da prijave i kad vide da se iznosi kabasti otpad, građevinski materijal i smeće na mjesta koja nisu za to predviđena.

Samo dvostrana komunikacija, zasnovana na stvarnim podacima, realnim mogućnostima i ugovornim obavezama, učiniti će naš grad ljepšim”, stoji u saopštenju kompanije ALBA Zenica.

Poštovani Zeničani,

na društvenim mrežama je u četvrtak, 7. januara 2021., objavljen video klip u trajanju od 20…

Posted by ALBA doo on Thursday, January 7, 2021