Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

srebrenica

Objavljen video privođenja Bektića, Hamzića i Sandžića

privodjenje-srebrenica

Osumnjičena lica privedena su u prostorije SIPA-e i nad njima se vrši kriminalistička obrada

Zbog izbornih prevara u Srebrenici, SIPA je uhapsila tri osobe. Riječ je o članovma i simapatizerima SDP-a. Sumnja se da su pogodovali u korist aktuelnog načelnika Srebrenice. Istovremeno, Predsjedništvo SDP-a BiH raspustilo je općinsku organizaciju.

Bego Bektić, predsjednik Općinske organizacije SDP-a u Srebrenici, i njegove stranačke kolege Enver Hamzić i Muamer Sandžić osumnjičeni su za krađu identiteta državljana BiH koje su potom prijavljivali na fiktivne adrese u Srbiji da bi osigurali glasove za Mladena Grujičića, kandidata za načelnika Srebrenice i SDP-ovu listu za Skupštinu općine, koju je predvodio osumnjičeni Bektić. SIPA je, po nalogu Tužilaštva BiH, izvršila pretres na nekoliko lokacija u Srebrenici i Tuzli koje koriste osumnjičeni, a pretresi su izvršeni i u zgradi Općine Srebrenica, objavila je Federalna TV.

Organizator kriminalnih radnji je Bego Bektić, koji se intenzivno družio sa Grujičićem, kojem je, sumnja se, također osigurao 19 glasova Bošnjaka u rodnom selu Sućesci.

“Svaki Bošnjak koji razmišlja svojom glavom, koji ne prati onu politiku koja je pogubna za građane Srebrenice pa i Bošnjake, a naravno i Srbe, bit će linčovan na bilo koji način, stavljen na zid srama”, riječi su načelnika Srebrenice Mladena Grujičića (SNSD).

Ovo je samo dio izbornih malverzacija koje su se dešavale na proteklim izborima u Srebrenici, u kojoj su bez problema glasale stotine Srbijanaca, a više stotina je prijavljeno na fiktivnim adresama u Srbiji za glasanje putem pošte.

“Ovdje treba biti jako rigorozan jer krasti identitet nekog – u ovom slučaju za izbore, sutra radi nekih drugih stvari – nešto je o čemu treba voditi računa, to je velika društvena opasnost, kada je u pitanju BiH. Ja očekujem adekvatne zatvorske kazne. Jer toliko je kriminala u izbornom procesu da se konačno mora stati u kraj”, poručuje Vehid Šehić, bivši član CIK-a BiH.

Na te masovne izborne prevare konstantno su upozoravali iz Incijative Moja adresa Srebrenica. Traže od državnog tužilaštva i institucija BiH da identifikuju one koji su bez validnih ličnih dokumenata glasali u Srebrenici. Tvrde da se oko 1400 takvih osoba našlo na biračkom spsiku. Naglašavaju da je osumnjičeni Bektić načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti u Općini Srebrenica, čiji budžet je bio u funkciji Grujičićeve izborne kampanje.

“Aktuelni načelnik je zasigurno otvorio budžet Općine Srebrenica i sve resurse Begi Bektiću da može da obeća ljudima sve kako bi kupio glasove na dan izbora u Srebrenici”, tvrdi Alija Tabaković, član Incijative Moja adresa Srebrenica.

Inicijativin Ćamil Duraković navodi kako neće pristati na bilo kakva prisilna prihvatanja rezultate izbora za koje se pokazuje da su nelegalni: “S tim u vezi ostat ćemo pri tome i nećemo se sigurno povući, bar ja neću, da takve mandate u takvim uslovima Bošnjaci prihvate, a da im ga neko nameće.

Osumnjičeni Bektić, Hamzić i Sandžić su tokom dana dovedeni na kriminalističku obradu u Regionalni ured SIPA-e u Tuzli, nakon čega će biti poznato da li će protiv njih biti predložen jednomjesečni pritvor.

O hapšenjima se ranije danas oglasila i SIPA

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (u daljem tekstu: SIPA) danas su (1.12.2020. godine), u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, na području Srebrenice i Tuzle, lišili slobode tri lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo iz člana 249. Krivičnog zakona BiH „Udruživanje radi vršenja krivičnih djela“, u vezi sa krivičnim djelom iz člana 248. istog zakona „Pripremanje krivičnog djela“, te krivičnim djelima iz člana 347. Krivičnog zakona Republike Srpske “Falsifikovanje isprave“, člana 157. „Nedozvoljeno korištenje ličnih podataka“ i člana 217. „Povreda biračkog prava“ istog zakona.

Prilikom realizacije navedenih aktivnosti, policijski službenici SIPA-e pretresli su šest lokacija i tom prilikom otkrili i privremeno oduzeli više mobilnih telefona, rokovnika, kopije izvoda sa biračkih spiskova, pištolj te druge predmete koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku.

Navedene aktivnosti izvršene su po naredbama Tužilaštva BiH i Suda BiH.

Osumnjičena lica privedena su u prostorije SIPA-e i nad njima se vrši kriminalistička obrada, saopćeno je iz SIPA-e.