memorijalni centar

Objavljena lista negatora genocida: Milanović novi na spisku, u vrhu bez iznenađenja

potočari genocid milanović
Foto: Pixsell

Iz MC Srebrenica navode da je Milanović novo ime koje se pridružilo sramotnom spisku

Memorijalni centar Srebrenica danas je objavio Izvještaj o negiranju genocida, a među negatorima je i uvršten aktuelni hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

Iz MC Srebrenica navode da je Milanović novo ime koje se pridružilo sramotnom spisku.

-U kontekstu negiranja genocida i relativizacije, novo ime koje se pojavljuje na listi negatora je Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske. Prema istraživanjima iz 2023. godine, primjećuje se da je Milanović sve više uključen u ovu praksu, što predstavlja ključnu promjenu u odnosu na prethodne izvještaje. Njegova pojava kao negatora genocida i relativizatora značajna je zbog njegove visoke političke pozicije i utjecaja koji ima kao predsjednik Republike Hrvatske, navodi se u izvještaju.

Prema ovom izvještaju, Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, Branimir Kojić, predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila iz Srebrenice, i Miodrag Linta, narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije, i dalje su glavni negatori genocida.

negatori genocida
Foto: MC Srebrenica

Pored Dodika, Kojića i Linte, među negatorima su se, prema monitoringu izvještaja, našli i tabloidi iz Srbije Informer i Alo, Zoran Milanović, predsjednik Republike Hrvatske, Radovan Kovačević, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i portparol SNSD-a, kao i Nenad Kecmanović, penzionisani profesor i bivši savjetnik Milorada Dodika.