FMRSP

Objavljena lista: Od danas možete provjeriti da li ste dobili pomoć Evropske unije

Foto: Fokus.ba

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić je ranije ove sedmice istakao da je najveći broj aplikacija koje ispunjavaju uvjete u kategoriji penzionera

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike (FMRSP) ističe da je kreirana privremena lista domaćinstava koja su ispunila uslove utvrđene Javnim pozivom – Podrška Evropske unije Bosni i Hercegovini s ciljem ublažavanja negativnog socio-ekonomskog utjecaja energetske krize.

Također, kreirana je i lista domaćinstava koja nisu ispunila navedene uslove zbog čega su njihove prijave odbijene.

Za građane kojima su prijave odbijene zbog čega se njihovo domaćinstvo nije moglo kvalificirati za dodjelu sredstava po ovom Javnom pozivu, iz Ministarstva navode da je ostavljena mogućnost podnošenja prigovora.

Prigovor se podnosi u općini ili gradu u kojem je podnesena prijava za dodjelu sredstava. Svaki prigovor mora sadržavati dokaz, odnosno dokument na osnovu kojega se traži dodatna provjera ispunjenosti općih i posebnih kriterija utvrđenih Javnim pozivom.

Svaki prigovor uz koji ne bude priložen ovaj dokaz, automatski će se odbaciti kao nepotpun i neće biti uzet u razmatranje, saopćeno je iz Federalnog ministarstvo rada i socijalne politike.

Najviše penzionera

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić je ranije ove sedmice istakao da je najveći broj aplikacija koje ispunjavaju uvjete u kategoriji penzionera, gdje je 115.945 prihvaćenih prijava, zatim u kategoriji domaćinstava koja primaju dječji doplatak – 29.945.

– U kategoriji domaćinstava u kojima žive osobe na stalnoj novčanoj pomoći ukupno je 5.558 uspješnih prijava, dok je u kategoriji domaćinstava koja čine samohrani roditelj ukupno 1.040 prihvaćenih prijava – istakao je.

Delić je naglasio da je najveći broj domaćinstava koja su ostvarila pravo na ovu pomoć u Tuzlanskom kantonu, ukupno 32.600, zatim u Zeničko-dobojskom 32.038, te Kantonu Sarajevo 29.643 i Srednjobosanskom kantonu 22.808.

– Prema trenutnim podacima, pravo na novčanu pomoć ostvarilo je 152.488 domaćinstava, po sve četiri kategorije. Za ove prijave, uparivanjem sa relevantnim spiskovima, potvrđeno je da ispunjavaju sve uvjete propisane javnim pozivom – kazao je.

Obje liste, i onih koji su dobili pomoć i onih koji su odbijeni su dostupne na ovom LINKU.