Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Detalji akcije

Objavljena lista oduzetih parkinga koji su dovode u vezu sa Hadžibajrićem i Karišikom

Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom
Foto: Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom

Ibrahim Hadžibajrić i Elmedin Karišik uhapšeni su u akciji ‘Start’. Tužilaštvo KS tereti ih za krivična djela organizovani kriminal, zloupotreba položaja/ovlaštenja, pranje novca, primanje i davanje dara

Službenici Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom danas su, uz asistenciju Centra sudske policije u Kantonu Sarajevo i Jedinice za specijalističku podršku Sudske policije u Federaciji BiH i Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, preuzeli parking prostore na lokaciji Tekija čikma bb, Kovači bb i Safvet bega Bašagića bb, općina Stari Grad Sarajevo.

Te parking prostore je Kantonalni sud u Sarajevu privremeno oduzeo od povezanih osoba po Naredbi Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo broj: T09 0 KTOV 0157282 23 od 16. janura ove godine zbog počinjenja krivičnih djela “zloupotreba položaja ili ovlaštenja”, “pranje novca”, “primanje dara ili drugih oblika koristi” i “davanje dara i drugih oblika koristi” i povjerio Federalnoj agenciji za upravljanje oduzetom imovinom na upravljanje, potvrdili su iz te agencije za Fenu.

Uzimajući u obzir da je u pitanju privremena mjera osiguranja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom, Agencija će poduzeti sve potrebne mjere u cilju očuvanja vrijednosti preuzete imovine dok nadležni sud ne donese konačnu odluku u ovom postupku.

Inače, u ovom predmetu Agenciji je povjereno upravljanje sa oduzetom imovinom u vrijednosti 300.000 KM, čime se nastavlja provođenje poslova utvrđenih Zakonom o oduzimanju nezakonito stečene imovine krivičnim djelom u Federaciji Bosne i Hercegovine.

“Ovo je još jedan pokazatelj pune primjene Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine krivičnim djelom u Federaciji Bosne i Hercegovine kojim se šalje jasna poruka da se kriminal ne isplati. Provođenjem svojih nadležnosti, Agencija se još jednom dokazala kao pouzdan partner domaćim i međunarodnim institucijama u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, te nastavlja sa intezivnim radom na ovom i drugim zaprimljenim predmetima”, poručili su iz Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom.

Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom je jutros zapečatila parkinge povezane s bivšim načelnikom Opštine Stari Grad Ibrahimom Hadžibajrićem, javili su mediji.

Prema nalogu Suda Bosne i Hercegovine i odluci Federalne agencije za upravljanje nelegalno stečenom imovinom poduzete su aktivnosti pečačenja parkinga koji se povezuju s Ibrahimom Hadžibajrićem i Elmedinom Karišikom.

Ibrahim Hadžibajrić i Elmedin Karišik uhapšeni su u akciji ‘Start’. Tužilaštvo KS tereti ih za krivična djela organizovani kriminal, zloupotreba položaja/ovlaštenja, pranje novca, primanje i davanje dara.

Sumnjiče se da su od 2019. do maja 2023. godine Ibrahim Hadžibajrić i Elmedin Karišik organizirali i rukovodili kriminalnom grupom čiji su članovi bili Alma Destanović, Seid Hadžibajrić i druge osobe.