Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

video materijal

Objavljene detaljne upute kako prijaviti korupciju u Kantonu Sarajevo

New Project – 2022-04-25T182439.905

Sadržaj prijave i osnovanost navoda u prijavi razmatraju se na savjestan i odgovaran način, uz princip jednakog tretmana

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje KS objavio je edukativni video o tome kako prijaviti korupciju.

-U cilju upoznavanja javnosti sa štetnošću korupcije, pojavnim oblicima korupcije i drugih nepravilnosti, te načinu adekvatne prijave korupcije Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo, izrađen je video materijal u saradnji sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini- naveli su u Uredu za borbu protiv korupcije.

U ranijim dokumentima i izvještajima Ureda objavljeno je da se svaka zaprimljena prijava obavezno evidentira u internu knjigu ulazne pošte i elektronski registar prijava.

Zaprimljene prijave i prateća dokumentacija se čuvaju u sređenom i sigurnom stanju, u odgovarajućim registratorima i sefovima, s ciljem zaštite od neovlaštenog pristupa, oštećenja, uništenja ili nestajanja.

Sadržaj prijave i osnovanost navoda u prijavi razmatraju se na savjestan i odgovaran način, uz princip jednakog tretmana.

Po zaprimanju prijave, Ured pokreće i provodi postupak provjere osnovanosti navoda iz iste, u okviru kojeg vrši prikupljanje i analizu podataka i dokumentacije, kao i uvid u raspoložive baze podataka i relevantne pravne propise, nakon čega Ured o svim uočenim nepravilnostima obavještava nadležne organe/institucije (inspekcijski organi, tužilaštva, porezna uprava, ili drugi nadležni kontrolni organi).

Ured u određenim slučajevima daje i preporuke s ciljem sprečavanja i prevencije eventualnih budućih nepravilnosti.
Postupak provjere Ureda po zaprimljenim prijavama podrazumijeva analizu prikupljenih podataka i dokumentacije, koja je u većini slučajeva obimna, kompleksna i odnosi se na različite segmente i procese, te samim tim zahtjeva posebnu pažnju i stručna znanja, kao i duži vremenski period za postupanje.

Pored postupanja po zaprimljenim prijavama od strane prijavitelja, Ured predmete formira i po službenoj dužnosti (ex officio), kojom prilikom koristi podatke i informacije iz tzv. „otvorenih izvora“, iz informacionog sistema Ureda, kao i podatke do kojih dođe tokom analize dokumentacije u nekom od predmeta koji se vode po zaprimljenim prijavama.