Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Objavljene prve vremenske prognoze za jesen: “Pripremite se, bit će svega”

BiH

vrijeme_suncano_jesen

Sutra će u Bosni će preovladavati umjereno, ponegdje pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Prije podne lokalni pljuskovi su mogući ponegdje u Posavini. Poslije podne i u večernjim satima u većem dijelu Bosna sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Jutarnje temperature od 12 do 18, na jugu od 17 do 22, a dnevne od 23 do 29, na jugu do 31 °C.

U srijedu u Bosni se očekuje pretežno oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Poslije podne padavine u većini područja prestaju, osim još ponegdje na istoku i sjeverozapadu Bosne. U Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Jutarnje temperature od 11 do 17, na jugu od 17 do 22, a dnevne od 21 do 27, na jugu od 27 do 31 °C.

U četvrtak će u Bosni preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme, uz postepeno razvedravanje poslije podne. U Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Jutarnje temperature od 11 do 17, na jugu od 17 do 22, a dnevne od 22 do 28, na jugu od 28 do 32 °C.

Šta nam donosi jesen?

Relativne vrućine i mjestimičnog viška padavine, prema trenutanim se dugoročnim prognozama valja pripremiti ne samo sljedećih dana, nego i sljedećih sedmica i mjeseci.

Povećana je vjerovatnost da će i srednja sezonska temperatura, a i svakog od sljedeća tri mjeseca u većini regiona biti barem malo viša od prosjeka.

Naravno, promjene su moguće jer ove godine prognoze po sezonama i mjesecima nisu pouzdane kao inače – sjetimo se samo hladnoće marta i posebice februara, prije koje su dugoročne prognoze davala povećanu vjerovatnost iznadprosječne topline.
Ali, za ljeto su se pokazale jako dobre, posebice za temperaturu.