BiH

Velika Kladuša

Objavljeni detalji: Fikret Abdić uhapšen zbog zloupotreba od 2016. do danas

18/06/2020

Pretresi se vrše na više lokacija na području Velike Kladuše, uključujući prostorije Općine

Na području Velike Kladuše danas je provedena opsežna akcija Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona (USK), kodnog naziva “Mreža”.

U akciji koja se provodi u saradnji sa Federalnom upravom policije, slobode je lišeno šest osoba, među kojima je i prvoosumnjičeni načelnik općine Velika Kladuša Fikret Abdić.

Pretresi se vrše na više lokacija na području Velike Kladuše, uključujući prostorije Općine.

Današnja akcija je rezultat višemjesečne istrage Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona koja se vodi protiv sedam fizičkih i jednog pravnog lica, gdje se osumnjičenima stavlja na teret sumnja da su počinili više produženih krivičnih djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i povrede ravnopravnosti u obavljanju privredne djelatnosti, objavljeno je na službenoj stranici tog tužilaštva.

Foto: BHRT

Tužilaštvo USK vodi istragu o krivičnim djelima počinjenim od 2016. godine do danas, koja se odnose na radnje općinskog načelnika, državnih službenika zaposlenih u Općini Velika Kladuša i odgovornog lica u osumnjičenom pravnom licu u postupcima javnih nabavki u kojima je Općina Velika Kladuša ugovorni organ.

Kako se navodi, u tim postupcima je osumnjičeno pravno lice kontinuirano dovođeno u povoljniji položaj u odnosu na druga pravna lica, a osumnjičeni su izbjegavali provođenje otvorenog postupka javnih nabavki i suprotno Zakonu o javnim nabavkama BiH, primjenom direktnog sporazuma birali isključivo osumnjičeno pravno lice kao izvršioca usluga.

Iz Tužilaštva navode kako su ovako provedene javne nabavke potom plaćane iz Budžeta Općine Velika Kladuša.

Foto: BHRT

Također se sumnja da je načelnik općine Velika Kladuša iskorištavao svoj službeni položaj u periodu od 2017. godine do kraja 2019. godine i protivno Zakonu o državnoj službi u USK i Zakonu o plaćama i naknadama u organima vlasti u USK uvećavao plaće i isplaćivao nagrade pojedinim državnim službenicima zaposlenim u Općini Velika Kladuša, te da je protivno ovim zakonima unaprijedio na viša radna mjesta nekoliko državnih službenika zaposlenih u Općini Velika Kladuša.

– U konačnici se sumnja da je dvoje osumnjičenih u periodu od 2016. godine do danas iskorištavalo svoj službeni položaj pri izradi, donošenju i proglašenju budžeta Općine Velika Kladuša za 2017., 2018., 2019. i 2020. godinu i uvrštavali u ove budžete grantove za dva neprofitna pravna lica bez jasnih namjena i pravdanja sredstava. Predmetna sredstva su i isplaćena – navode iz Tužilaštva USK.

Osobe lišene slobode će u toku sutrašnjeg dana biti predane postupajućem tužiocu, nakon čega će biti odlučeno o daljnjim mjerama.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.