Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Naše društvo

Objavljeni dokumenti vezani za problem odlaganja mostarskog mulja

mostar – mulj – kolektor

Iz mreža nevladinih organizacija “Naše društvo” pozvali su sve mjerodavne institucije na hitno djelovanje kako bi se zaštitilo zdravlje i životi građana Mostara

Mreža nevladinih organizacija “Naše društvo” objavila je u petak na svojim internetskim stranicama dokumente vezane za problem odlaganja mulja iz mostarskog postrojenja za tretman otpadnih voda.

“Naše društvo” u utorak je na konferenciji za novinare izvijestilo kako se u mulju nataloženom u novoizgrađenim postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda u Mostaru nalaze brojne otrovi koji ugrožavaju zdravlje stanovništva u dolini Neretve, a dan kasnije Grad Mostar ocijenio je te navode neistinitim.

U petak je “Naše društvo” objavilo prepisku između JP Deponija d.o.o. Mostar i Federalnog ministarstva okoliša i turizma, kao i nalaz hemijske analize dehidriranog mulja koji je izradio Federalni zavod za agropedologiju.

U tom nalazu navodi se kako su analizom dehidriranog mulja u njemu otkrivene povišene razine PAH-ova, TPH-a, PCB-a, drina, dieldrina, eldrina i HCH spojeva. Ne precizira se šta tačno predstavljaju navedene skraćenice, ali se navodi da zbog prisustva tih spojeva mulj nije moguće koristiti u poljoprivredne svrhe te da se mulj može i treba odlagati na gradskom deponiju.

Također se preporučuje monitoring analiza dehidriranog mulja jednom do dva puta godišnje.

U dopisu JP Deponija d.o.o. Mostar dostavljenom Federalnom ministarstvu okoliša i turizma navodi se da je u aprilu ove godine deponirana manja količina komunalnog otpada s rešetaka kolektora, a da je nakon toga obustavljen prijem mulja zbog “sumnjivog izgleda”.

JP Deponija d.o.o. Mostar zatim je od Federalnog ministarstva okoliša i turizma zatražila donošenje privremene mjere obustave i zabrane dovoženje mulja na gradski deponij.

U odgovoru Federalnog ministarstva okoliša i turizma, koji je datiran na 29. aprila 2019. godine, stoji kako je jedini organ mjerodavan za donošenje takve odluke Federalna uprava za inspekcijske poslove te da se JP Deponija d.o.o. Mostar s tim zahtjevom obrati inspektoru za zaštitu okoliša.

Iz mreža nevladinih organizacija “Naše društvo” pozvali su sve mjerodavne institucije na hitno djelovanje kako bi se zaštitilo zdravlje i životi građana Mostara, a od direktorice postrojenja za tretman otpadnih voda zatraženo je pojašnjene šta znače skraćenice PCB, HCH, TPH, PAH i zašto su visoko iznad dozvoljenih graničnih vrijednosti.