Objavljeni rezultati referenduma u RS-u

karan-referendum3

Na jučerašnji referendum u Republici Srpskoj (RS) od ukupno registrovanih 1.219.399 građana s biračkim pravom glasalo izašlo je njih 680.116, odnosno 55,77 posto i 9.januar kao Dan RS-a podržao je 677.721 glasač ili 99,81 posto birača od upisanih u birački pisak.

Odgovor „ne“ dao je 1.291 ili 0,19 posto glasača, prvi su preliminarni rezultati izjašnjavanja građana na ukupno 1.885 glasačkih mjesta u RS, kao i Brčko Distriktu (glaslali u Bijeljni i Donjem Žabaru) te u predstvaništvima RS u inostranstvu, koje je danas saopćio predsjednik Komisije za provođenje referenduma u RS-u Siniša Karan.

Broj nevažećih glasačkih listića bio je 2.264, dok su neupotrebljena ostala 655.724 glsačka listića.

Karan je na konferenciju za novinare u Banjoj Luci rekao je da je referendum punovažan, jer je na njemu glsala natpolovična većina građana koji imaju biračko pravo, kao i da se natpolovična večina izjasnila za “da”.

Time je referendumsko pitanje: „Da li podržavate da se 9.januar slavi kao Dan RS-a?“ dobilo podršku građana.

 

Vasković: Referendum je propao, Dodik mora biti kažnjen

Za konačnu verifikaciju referenduma neophodno je da podaci budu objavljeni u „Službenom glasniku RS-a“ i dostavljeni Narodnoj skupštini RS-a kao prethodno mišljenje građana o Danu RS-a.

Na određene sumnje u procente izlaznost, Karan je rekao da nisu dobili nijednu žalbu na referendumski postupak i da nije zabilježen nijedan incident tokom glasanja.

Tvrdi da je glasački spisak koji je sačinila ova komisija relevantan i da je obuhvatio građane koji imaju pravo glasa.

Referendum u RS-u održan je jučer iako je Ustavni sud BiH izrekao mjeru njegove zabrane te potvrdio raniju odluku o neustvanosti 9. januara kao praznika svih konstitutivnih naroda u RS-u.