Obnova zgrada i stručan kadar povećali interes za vrtiće

vrtici zenica333

Javna ustanova Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica, kako je u izjavi za Fenu kazala direktorica Jasmina Gasal, nakon dugo godina našla se u povoljnoj poziciji kada je u pitanju interes za smještaj djece u vrtiće.

– Već smo u maju počeli formirati liste čekanja, jer su nam i tada bili popunjeni svi kapaciteti. Međutim, sada imamo problem zbog porasta interesa za vrtić, ali su nam neke kolegice otišle u penziju pa, zbog nedostatka stručnog kadra, ne možemo sve primiti.

Ove su nam godine otišle dvije, a prethodnih godina pet vaspitačica – kaže direktorica Gasal, koja dodaje kako zbog toga ne mogu popuniti ni sadašnji kapacitet od 608 djece. Trenutno na smještaju imaju 522 djece.

Naglom povećanju interesa roditelja za smještaj djece u javne vrtiće su doprinijeli i projekti obnove te utopljavanja.

U toku je završetak radova na utopljavanju vrtića „Pinokio“ na Odmutu, u kojem se nalazi i upravna zgrada.

-Kada sam preuzela tu ustanovu, imali smo oko 300 djece, ali smo u međuvremenu otvorili i sedmi vrtić „Lipa“ u Travničkoj ulici.

Kompletno su renovirani vrtići „Dunja“ i sada „Pinokio“, za koji su Grad Zenica (160.000 KM) i UNDP (150.000 KM) ukupno izdvojili 310.000 KM.

Zamijenili smo stolariju, izolirali krov, promijenili podstanicu za grijanje i postavili novu fasadu- ističe Gasal, koja dodaje kako se radi o objektu korisne površine oko 1.250 kvadrata.

Svojim sredstvima, kaže, nisu u mogućnosti puno učiniti, jer za 70-ak zaposlenih i rad vrtića od Grada godišnje dobiju 600.000 KM, ali su počeli sređivati podove i zidove u vrtiću „Pinokio“.

Grad plaća i grijanje (oko 100.000 KM), materijalne troškove, za koje su ove godine dobili 200.000 KM.

-Od toga smo 160.000 KM utrošili za renoviranje „Pinokia“, za koji će nam sada trebati i namještaj, tepisi… da sve i opremimo. Ostatak ćemo uložiti u rekonstrukciju ravnog krova u vrtiću „Pčelica“. U svakom smo vrtiću nešto uradili, ali ljudski faktor je najvredniji što imamo. Naši odgajatelji svojim radom privlače djecu – napominje Gasal.

Ona dodaje kako još čekaju na usvajanje kriterija za prijem stručnog osoblja, odgajatelja i stručnih saradnika, čime bi se stvorili uslovi za prijem i 30-ak djece sa liste čekanja.

U pregovorima su, napominje Gasal, sa JU Centar za zbrinjavanje djece i odrasle sa posebnim potrebama ZDK, koje u njihovo ime vodi gradonačelnik Fuad Kasumović, za renoviranje vrtića „Kanarinac“ u naselju Crkvice.

Time će za još 60-ak mjesta biti povećani kapaciteti i zeničkih vrtića.