Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uz pomoć MKCK

Obnovljena sala za obdukcije na Institutu za forenzičku medicinu i forenzičku toksikologiju u Sarajevu

Kroz svoj tim forenzičkih stručnjaka, MKCK djeluje kako bi osigurao ispunjenje prava porodica nestalih da saznaju šta se dogodilo njihovim najmilijima

Međunarodni komitet Crvenog krsta/križa (MKCK), u sklopu svog programa jačanja forenzičkih kapaciteta u Bosni i Hercegovini, podržao je obnovu sale za obdukcije koja djeluje u sklopu Instituta za forenzičku medicinu i forenzičku toksikologiju na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, objavili su iz ove organizacije.

Adaptacija sale, urađena prema novim standardima obdukcionih sala, je prva adaptacija nakon 1946. godine kada je sala i sagrađena, kazao je šef katedre na odsjeku za sudsku medicinu, Doc. Dr. Adis Salihbegović. Dr. Salihbegović dodaje i to da će novi uslovi umnogome olakšati rad na obdukcijama: “Salu smo premjestili iz manjeg u veći prostor, koji je prozračniji i ima više svjetlosti, ugrađene su nove hladnjače, dva nova stola i nešto dodatne opreme koja se koristi prilikom obavljanja obdukcija. Bitno je naglasiti da je sva oprema je međusobno kompatibilna, što nam umnogome olakšava rad. Ovakav prostor će ne samo unaprijediti naš rad nego će unaprijediti i edukaciju studenata, kako sudske medicine, tako i patologije. U narednom periodu planiramo u salu instalirati i kamere, kako bismo ostvarili mogućnosti online edukacije prilikom obdukcija koje imaju infektivni karakter, gdje postoji rizik od zaraze za prisutne u sali.“

Kao vodeća humanitarna agencija, MKCK svakodnevno radi u situacijama sukoba i nasilja širom svijeta. U sve složenijem operativnim okruženju, MKCK koristi forenziku kako bi ojačao svoj humanitarni odgovor, bilo da je riječ o zaštiti posmrtnih ostataka ili o naporima da im se vrati identitet. Kroz svoj tim forenzičkih stručnjaka, MKCK djeluje kako bi osigurao ispunjenje prava porodica nestalih da saznaju šta se dogodilo njihovim najmilijima.

Kako globalno, tako i u Bosni i Hercegovini, MKCK sarađuje sa forenzičarima i institucijama na razvoju lokalne infrastrukture i kapaciteta, kako bi se unaprijedio proces identifikacije nestalih osoba. „Naše jačanje forenzičkih kapaciteta u Bosni i Hercegovini do sada se ogledala kroz organizovanje tematskih radionica i podršku stručnjacima sudske medicine u učešću na međunarodnim stručnim skupovima. Uz podršku MKCK, Udruženje specijalista sudske medicine u BIH je usvojilo i set smjernica o pregledu neidentifikovanih ljudskih ostataka s ciljem standardizacije postupaka u cijeloj zemlji. Prošle godine smo prepoznali potrebu i da tehnički podržimo renoviranje sale za obdukciju, što se tokom pandemije potvrdilo kao prioritet. U narednom periodu ćemo nastaviti s procjenama forenzičkih kapaciteta u zemlji i u skladu s rezultatima planirati svoje aktivnosti i dalju materijalnu podršku“, kazao je Elmir Camić, šef delegacije MKCK u Sarajevu.

Dodatni aspekt forenzičkog rada MKCK u Bosni i Hercegovini je poboljšanje uslova koji se odnose na pravilno postupanje i upravljanje ekshumiranim ali još neidentifikovanim ljudskim ostacima. MKCK je procijenio stanje u dvanaest mrtvačnica i kosturnica u zemlji i do sada podržao neophodne radove na obnovi četiri, u Mostaru, Istočnom Sarajevu, Banja Luci i Visokom, stoji u saopćenju MKCK.