Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obogatiti turističku ponudu Počitelja

dzapo pocitelj

U okviru priprema za predstojeću turističku sezonu, ministrica okoliša i turizma Federacije Bone i Hercegovine Edita Đapo posjetila je danas Počitelj, biser kulturno-historijske baštine Bosne i Hercegovine i jedan od turistički prepoznatljivih brendova naše zemlje i jugoistočne Evrope, gdje je s načelnikom Općine Čapljina Smiljanom Vidićem i direktorom Fonda za zaštitu okoliša Safetom Harbinjom razgovarala o statusu ovog drevnog grada i neophodnosti rješavanja aktuelnih problema, kako bi turistička sezona bila što spremnije dočekana.

Također, razgovarano je o Hutovom blatu i projektima zaštite prirode i kulturnih spomenika na području Čapljine. Rečeno je, uz ostalo, da je nužno poduzeti odgovarajuće mjere i urediti i obogati ponudu Počitelja.

S tim u vezi, predstavnici lokalne zajednice ponovo su naglasili neophodnost iznalaženja financijskih sredstava za daljnju obnovu Počitelja, te rješenje infrastrukturnih problema koji, posebno u toku ljetnih mjeseci, predstavljaju veliki problem za njegovu malobrojnu populaciju.

Počitelj je mjesto u kojem se susreću i ostavljaju trag dvije graditeljske tradicije, orjentalna i mediteranska, te predstavlja još jedan potencijal u razvoju turističke ponude Bosne i Hercegovine.

Počitelj je zanimljiv i poznat kao domaćin likovnoj koloniji s najdužom tradicijom u jugoistočnoj Evropi, a zbog svog povoljnog položaja i kulturno-historijskih vrijednosti, zasigurno ima mnogo šansi da bude još prisutniji u turističkoj ponudi BiH i ovog dijela Evrope uopće.

Prošle godine je pokrenuta inicijativa za uvrštavanje Počitelja, kao i Starog mosta u Mostaru, na listu svjetske kutlurno-historijske baštine i pod zaštitom UNESCO-a, što svojom historijom i ljepotom svakako zaslužuje. Očekuje se da bi odluka UNECO-a o Počitelju trebala biti donesena u toku ove godine.

Ministrica Đapo je naglasila da će Federalno ministarstvo okoliša i turizma unutar svojih ovlasti, u saradnji sa ostalim nadležnim institucijama, kao i s lokalnom zajednicom, intenzivno raditi na prevazilaženju aktuelnih problema, kako bi i Počitelj, biser u očima turista, postao nezaobilazna turistička destinacija u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz ovog ministarstva.